niedziela, 25 stycznia 2015

Kasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem

Kasza jaglana z awokado, buraczkami
i groszkiem


Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutajgdyby ktoś przegapił;)

Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka dni, dodając do różnych dań.

To danie świetnie nadaje się też na lunch do szkoły czy pracy, zapakowane w szczelne pudełeczko. Należy jedynie zrezygnować z octu balsamicznego, gdyż kasza długo nim nasiąknięta nie jest smaczna.


Składniki:


- 100g kaszy jaglanej                   - ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 niewielkie buraczki              - sól
- 100g zielonego groszku          BURACZKI MARYNOWANE:
   (z mrożonki)                           - łyżka octu balsamicznego
- kawałek awokado                   - świeżo mielony pieprz
- oliwa                                         - sól
                                                               
Wykonanie:

- Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 1800C piekarnika, na ok. 40 minut
- Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je
- Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą
- Groszek ugotować na parze lub w wodzie (ok. 4 minuty)
- Awokado i buraczki posiekać na kawałki
- Buraczki przełożyć do miseczki, dodać ocet i przyprawy; wymieszać
- Do kaszy dodać awokado, wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok umieścić buraczki i groszek.



Tak wygląda to danie w formie sałatki, gotowej do zabrania do pracy.

Użyłam jednak ryżu basmati zamiast kaszy, bo po prostu mi się ona skończyła:)

Dodałam też kilka orzechów nerkowca.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz