sobota, 24 stycznia 2015

LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł

LunchBox: 
Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł



Pojemnik, jaki widnieje na zdjęciu, jest moim ulubionym;) Mega praktyczny, bo ma 3 przegródki, co pozwala na spakowanie pełnego obiadu z dodatkami;) 
Dostępny w Makro i Carrefourze za kilkanaście złotych, przynajmniej u mnie w mieście.

Pamiętajcie, żeby ozdabiać swoje lunche: wyglądają wtedy znacznie atrakcyjniej, a w końcu jemy najpierw spojrzeniem. No i ludzie wokół nie posądzają was o spakowanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia;) Po prostu widać, że postaraliśmy się, szykując ładny i smaczny posiłek w domu.


Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego              - 1 łyżeczka curry
- 40g soczewicy                               - ¼ łyżeczki imbiru
- 100g brokuła                                 - ¼ łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka tahini                            - sól himalajska
- ½ łyżeczki czarnego sezamu      - grys chili


Wykonanie:

- Soczewicę zalać zimną wodą na 30 minut
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól
- Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 minut (do miękkości)
- Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony
- Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku
- Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili
- W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik
- Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem, to najlepiej soczewicę i brokuła włożyć do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązać. Umieścić obok ryżu dopiero tuż przed jedzeniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz