poniedziałek, 26 stycznia 2015

LunchBox: Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni

LunchBox:

Sałatka z czerwonego ryżu z groszkiem, brokułem, awokado i pestkami dyni

Kolejna propozycja bardzo szybkiego w przygotowaniu lunchu. By skrócić czas przygotowania, pięć minut przed końcem gotowania ryżu można dołożyć kawałki brokuła i groszek. To pozwoli też zaoszczędzić czas na zmywaniu;) Sałatka szybka, prosta, a bardzo smaczna dzięki aromatowi ryżu czerwonego, podkreślonego przez oliwę i pestki dyni. Polecam  :)


Składniki:

- 100g ryżu czerwonego              - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 100g brokuła                              - sól himalajska
- 100g groszku (mrożonego)     - świeżo mielony 
pieprz
- łyżka pestek dyni
- kawałek awokado
- łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, ostudzić
- Brokuła i groszek ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty)
- Warzywa schłodzić pod zimną wodą (dzięki temu pozostaną lekko chrupkie i intensywnie zielone)
- Ryż przełożyć do pojemniczka
- Dodać warzywa, pestki, posiekane awokado, rodzynki, przyprawy i oliwę; wymieszać, zamknąć pojemniczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz