wtorek, 17 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-daktyle

SuperSmoothie: 

banan-szpinak-pomarańcza-daktyle



Dla mnie to smoothie jest zdecydowanym zwycięzcą;) Przepyszne :)


Składniki:


- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 1 duża pomarańcza                      - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- kilka daktyli
- łyżka syropu z agawy


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Pomarańczę obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
:)



poniedziałek, 16 lutego 2015

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami

Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami



Składniki:

- 100g ryżu basmati                                     - 
1 łyżeczka mięty
- 80g ciecierzycy                                          - ½ łyżeczki garam masali
- kilka pomidorków koktajlowych            - ½ łyżeczki płatków chili
- ½ ogórka gruntowego                              - sól himalajska
- kawałek czerwonej papryki                     
- natka pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego                        
- sok z cytryny
- 3 rzodkiewki                                               
- 1 łyżka rodzynek
- 1 marchewka
- kawałek awokado



Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Przełożyć go do miseczki i schłodzić
- Cieciorkę włożyć do garnka, dodać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Pomidorki posiekać w ćwiartki
- Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać
- Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać
- Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny
- Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe
J

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado

Sałatka z adzuki, burakami, selerem, kaszą jaglaną i awokado



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki garam masali
- 100g fasolki adzuki                           - ¼ łyżeczki kurkumy
- 2 upieczone buraczki*                      - ½ łyżeczki płatków chili
- 1 marchew                                           - ½ łyżeczki mięty
- 1 łodyga selera naciowego               - sól 
himalajska
- kawałek awokado                              - ocet balsamiczny
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka pestek dyni


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miseczki i schłodzić
- Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, dusić przez minutę, następnie schłodzić
- Buraczki obrać i pokroić w grubą kostkę
- Umieścić je w miseczce, skropić octem balsamicznym i wymieszać
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Seler naciowy, natkę i awokado posiekać
- Do kaszy dodać sól, miętę i płatki chili; wymieszać
- Dodać buraczki i pozostałe warzywa, wymieszać
- Sałatkę posypać pestkami dyni. Gotowe
:)


SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle

SuperSmoothie: 

banan-szpinak-kiwi-daktyle



Składniki:


- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 2 kiwi (miękkie)                           - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 5 daktyli
- 1 zwykła pomarańcza
- łyżka syropu z agawy



Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą i rodzynkami

Sałatka z kaszy jaglanej z cieciorką, marchewką, papryką, miętą
i rodzynkami



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                               - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ciecierzycy                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała marchewka                                 - szczypta cynamonu
- kawałek czerwonej papryki                  - ½ łyżeczki płatków chili
- natka pietruszki                                      - ½ łyżeczki mięty
- 1 łyżka rodzynek                                      - sól 
himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie przełożyć ją do miski i schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki
- Paprykę i natkę pietruszki również posiekać
- Ciecierzycę włożyć do garnuszka, dolać odrobinę wody i zagotować
- Dodać garam masalę i cynamon, dusić przez 3 minuty, schłodzić
- Do miseczki z kaszą dołożyć ciecierzycę, pozostałe warzywa i rodzynki
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i odrobiną dobrej jakości oliwy
- Doprawić płatkami chili i miętą, wymieszać całość. Gotowe
J

niedziela, 15 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-gruszka-kakao


Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - 1 łyżka kakao
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 1 mała pomarańcza                     - 1 łyżka suszonych jagód goji
- 1 słodka gruszka
- łyżka syropu z agawy



Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki
- Gruszkę obrać i wykroić gniazda nasienne
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Przelać do kubka. Gotowe :)