piątek, 7 sierpnia 2015

Soczewica z cukinią i marchewką + brązowy ryż


Soczewica z cukinią i marchewką 

+ brązowy ryż


Składniki:

- 100g brązowego ryżu                      - ½ łyżeczki curry
- 35g żółtej soczewicy*                      - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała cukinia                                   - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 marchewka ( u mnie żółta)          - ¼ łyżeczki asafetydy
- kilka pomidorków koktajlowych   - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ząbek czosnku                                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek papryczki chili                   - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek

*Jeśli nie posiadacie żółtej soczewicy, która jest ciężko dostępna, można ją oczywiście zastąpić soczewicą czerwoną. Ta druga jest w każdym większym markecie. Polecam jednak wysilić się i znaleźć żółtą odmianę, jest smaczniejsza;)



Wykonanie:

- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować 35 minut
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
-  Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut
- Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki
- Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki
- Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut
- Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Pieczone ziemniaki z kukurydzą i sałatką

Pieczone ziemniaki z kukurydzą
i sałatką

Składniki:

- 500g ziemniaków*                                               - sól himalajska
- 1/3 kolby kukurydzy (lub z mrożonki)
- kilka liści sałaty ( u mnie rzymska i lodowa)
- ½ małej marchewki
- kawałek awokado
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ocet balsamiczny

*Polecam spróbować specjalnej odmiany kulinarnej przeznaczonej do pieczenia, dostępnej np. w tesco ;)


Wykonanie:


- Nagrać piekarnik do 2200C
- Ziemniaki przekroić wzdłuż na pół, a następnie jeszcze raz wzdłuż na dwie części (przy większych ziemniakach powtórzyć jeszcze raz, czyli by uzyskać ósmeki z ziemniaków)
- Ułożyć je na blaszce na papierze do pieczenia, posypać lekko solą i wstawić do nagrzanego piekarnika
- Piec przez 20 minut, po czym na blaszkę dorzucić ziarna kukurydzy
- Piec przez kolejne 20 minut, po czym widelcem sprawdzić, czy z łatwością przechodzi przez środek ziemniaka (pamiętajcie, ziemniaków nie można spożywać niedopieczonych)
- Sałatę umyć, posiekać w paski, ułożyć na talerzu
- Marchewkę obrać, zetrzeć na drobnej tarce na sałatkę
- Awokado posiekać w kostkę, rozsypać na sałacie
- Przyprawić octem balsamicznym i oliwą
- Upieczone ziemniaki wyłożyć koło sałatki, posypać pieczoną kukurydzą. Gotowe
J

wtorek, 4 sierpnia 2015

Przyprawa marokańska

Przyprawa marokańska

Składniki:

- 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka mielonego kuminu
- łyżeczka mielonego imbiru
- łyżeczka mielonej kurkumy
- łyżeczka mielonej kolendry
- łyżeczka suszonej mięty
- łyżeczka cynamonu
- ¼  łyżeczki kardamonu
- ½  łyżeczki pieprzu cayenne
- łyżeczka soli
- łyżeczka czarnego pieprzu 

Zastosowanie: Do duszonych warzyw, sałatek na bazie ryżu lub kuskusu.

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana

Cieciorka z warzywami po marokańsku + kasza jaglana

Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                      - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej (przepis)
- 80g cieciorki                                  - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80g brokuła                                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 mała marchewka                       - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ¼ bakłażana                                 - sól himalajska
- ½ małej cukinii
- kawałek zielonej papryki
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku                           
- kawałek zielonej papryczki chili
- 1 łyżeczka rodzynek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, prażyć, aż poczujemy zapach kaszy
- Dodać wodę w proporcji 1:2, wsypać kurkumę i sól; gotować pod przykryciem przez 15 minut
- Czosnek i chili drobno posiekać, brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę w krótkie paski, marchewkę posiekać w plasterki, z bakłażana i cukinii wyciąć gniazda nasienne, a warzywa pokroić w słupki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę, zagotować
- Dodać wszystkie świeże warzywa, przyprawę marokańską, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Na patelnię dodać rodzynki i cieciorkę, dusić przez kolejne 2 minuty
- Gotową kaszę skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na kaszę, posypać je posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
J