Soczewica z cukinią i
marchewką
+ brązowy ryż
Składniki:
- 100g brązowego ryżu - ½ łyżeczki curry
- 35g żółtej soczewicy* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała cukinia - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 marchewka ( u mnie żółta) - ¼ łyżeczki asafetydy
- kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 100g brązowego ryżu - ½ łyżeczki curry
- 35g żółtej soczewicy* - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała cukinia - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 marchewka ( u mnie żółta) - ¼ łyżeczki asafetydy
- kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
*Jeśli nie posiadacie żółtej soczewicy,
która jest ciężko dostępna, można ją oczywiście zastąpić soczewicą czerwoną. Ta
druga jest w każdym większym markecie. Polecam jednak wysilić się i znaleźć
żółtą odmianę, jest smaczniejsza;)
Wykonanie:
- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować 35 minut
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
- Soczewicę przepłukać na sitku, dodać do garnka, gotować 5 minut
- Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, wyciąć gniazda nasienne i posiekać w słupki
- Marchewkę obrać i posiekać w słupki, a pomidorki na połówki
- Warzywa i wszystkie przyprawy dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 7 minut
- Do ryżu dodać pozostałą oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z soczewicy, skropić go sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką. Gotowe J