sobota, 31 stycznia 2015

Sałatka z brązowego ryżu z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi

Sałatka z brązowego ryżu
z brukselką, fasolą i orzechami piniowymi



Składniki:


- 100g ryżu naturalnego                          - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 100g brukselki                                          (lub samo oregano)
- 80g czerwonej fasoli                              - ¼ łyżeczki kurkumy
- garść roszponki                                       - ¼ łyżeczki płatków chili
- kilka pomidorków koktajlowych         - sól himalajska
- kawałek awokado
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka orzechów piniowych


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Po ugotowaniu przełożyć do pojemniczka lub naczynia i schłodzić
- Brukselki pokroić na połówki i ugotować z dodatkiem soli (ok. 15 minut)
- Po wystudzeniu brukselek dodać je do ryżu
- Pomidorki pokroić na połówki, a awokado w małe kawałki
- Do ryżu dodać pomidorki, fasolę, roszponkę, awokado i przyprawy
- Całość delikatnie wymieszać
- Sałatkę ozdobić posiekaną natką i orzechami piniowymi. Gotowe
J


2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie :) Bardzo lubię takie warzywne dania, a zwłaszcza gdy jest w nich obecna brukselka :P Do tego uwielbiam awokado, natkę pietruszki i orzeszki piniowe, więc jestem pewna, że smak tego dania by mnie zachwycił ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, sam dodatek awokado i orzeszków piniowych daje super smak całemu daniu :)

      Usuń