sobota, 24 stycznia 2015

LunchBox: Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł

LunchBox: 
Sezamowy ryż + zielona soczewica curry + brokuł



Pojemnik, jaki widnieje na zdjęciu, jest moim ulubionym;) Mega praktyczny, bo ma 3 przegródki, co pozwala na spakowanie pełnego obiadu z dodatkami;) 
Dostępny w Makro i Carrefourze za kilkanaście złotych, przynajmniej u mnie w mieście.

Pamiętajcie, żeby ozdabiać swoje lunche: wyglądają wtedy znacznie atrakcyjniej, a w końcu jemy najpierw spojrzeniem. No i ludzie wokół nie posądzają was o spakowanie resztek z obiadu z poprzedniego dnia;) Po prostu widać, że postaraliśmy się, szykując ładny i smaczny posiłek w domu.


Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego              - 1 łyżeczka curry
- 40g soczewicy                               - ¼ łyżeczki imbiru
- 100g brokuła                                 - ¼ łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka tahini                            - sól himalajska
- ½ łyżeczki czarnego sezamu      - grys chili


Wykonanie:

- Soczewicę zalać zimną wodą na 30 minut
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól
- Soczewicę odsączyć, wrzucić na wrzątek, gotować ok. 15 minut (do miękkości)
- Do soczewicy dodać curry, imbir, kolendrę i sól; wymieszać i ostudzić
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty) i schłodzić od razu po wyjęciu, by pozostał lekko chrupiący i intensywnie zielony
- Ryż ostudzić, umieścić w szczelnym pojemniczku
- Polać go tahini, ozdobić czarnym sezamem i chili
- W oddzielnym pojemniczku umieścić soczewicę z brokułem, posypać chili i zamknąć pojemnik
- Jeśli dysponujemy jednym pojemniczkiem, to najlepiej soczewicę i brokuła włożyć do woreczka śniadaniowego i szczelnie zawiązać. Umieścić obok ryżu dopiero tuż przed jedzeniem.

LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką


LunchBox:
Sałatka z kaszy gryczanej z
 cieciorką, brokułem i marchewką



Komentarz do zdjęcia: Wybaczcie za foto siatki z marketu, ale jadłam w pociągu, siedząc w korytarzu... więc na prawdę nie miałam możliwości wybrania innego tła ;)


Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko o danie wegańskie. 

Kolejnym plusem własnego lunchu jest na pewno jego cena; na mieście ciężko znaleźć coś poniżej 10zł. Wyliczyłam, że koszt tego posiłku to 2,80zł. Oczywiście to zależy od miejsca, gdzie kupujemy ryż, strączki, przyprawy… ale nie oszukujmy się, przy jednaj porcji cena może się różnić co najwyżej o kilkadziesiąt groszy!

Gdy natomiast jedziemy gdzieś daleko pociągiem czy autobusem, własny lunch jest jak znalazł. Bo ile można zapychać się owocami i bakaliami w podróży?;)

Do posiłków na wynos zawsze dodaję ostre przyprawy. Fakt, generalnie wszystko przyprawiam na ostro, ale w tym przypadku ma to dodatkowy plus. Jedzenie jest zimne, ale dzięki dodatkowi chili, imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;)



Składniki:

- 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 100g ciecierzycy                        - ¼ łyżeczki kolendry
- 100g brokuła                              - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 marchewka                              -½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- ½ pietruszki                                (lub tylko oregano)
- łyżka kukurydzy                        - ½ łyżeczki grysu chili
- 2 orzechy włoskie
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:

- Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu, dodając sól
- Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki
- Na parze ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty)
- Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące
- Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon
- Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty
- Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami
- Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować do szczelnego pojemnika.


A, i polecam pojemniczki po lodach. Mają idealną wielkość i fajny kształt;)



czwartek, 22 stycznia 2015

Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat

Curry z zielonej soczewicy i kalafiora
+ basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati                         - 1 łyżeczka curry
- 35g zielonej soczewicy                  - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g kalafiora                                 - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku                                 - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                 - 2 goździki
- łyżeczka nasion konopi                 - sól
½ ziemniaka - sok z cytryny                                       


Wykonanie:

- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut
- Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut
- Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu.


Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż


Duszone warzywa po włosku 

+ brązowy ryż



Składniki:


- 100g ryżu naturalnego                    - kawałek suszonej papryki chili
- 100g cukinii                                       - ½ łyżeczki curry
- 50g fasoli szparagowej                    - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- ½ marchewki                                       (lub tylko oregano)
- 70g brokuła                                       - szczypta kurkumy
- kawałek pora (biała część)             - sól himalajska
- mały ziemniak
- kawałek awokado
- łyżka kukurydzy (polecam mrożoną)
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę
- Warzywa umyć, posiekać
- Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd nasiennych 
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut
- Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut
- Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu. 


Curry warzywne + kasza jaglana

Curry warzywne + kasza jaglana




Składniki:
        

- 100g kaszy jaglanej                      - 1 łyżeczka curry
- 100g cukinii                                  - ¼ łyżeczki kolendry
- 100g kalafiora                              - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki                               - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- mały ziemniak                              - szczypta kurkumy
- ¼ puszki pomidorów                  - sól himalajska
- 4 pieczarki
- 2 łyżki ciecierzycy (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- natka pietruszki


Wykonanie:


- Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą
- W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy)
- Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, wsypać pozostałe przyprawy
- Dodać ziemniaka i kalafiora, gotować przez 5 minut
- Dodać marchewkę, cukinię i cieciorkę; gotować przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić (np. wystawiając na parapet za oknem;)
- Do kaszy dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne, posypać je posiekaną natką.

Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola


Surówka z kopru włoskiego
i awokado + czerwony ryż + fasola



Czerwony ryż jest pełnoziarnisty, jednak bardziej klejący się niż brązowy. Jest smaczną odmianą na talerzu; ma orzechowy, słodki smak.

Ajurweda przypisuje temu ryżowi smak słodki i liczne działania prozdrowotne. Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;)


Składniki:


- 100g ryżu czerwonego               
SURÓWKA Z KOPRU:
- 100g czerwonej fasoli               
- mały koper włoski
- ½ czerwonej cebuli                  
- ½ marchewki
- ½ łyżeczki oregano                 - 30g awokado
- ¼ łyżeczki kolendry                - 3 rzodkiewki
- łyżeczka oliwy                           - 1 łyżka octu balsamicznego
- sól himalajska
                                                
- świeżo mielony pieprz
                

Wykonanie:

- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem
- Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą
- Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;)
- Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Awokado posiekać, dodać do surówki
- Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby
- Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok surówkę z kopry i fasolkę.

Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką

Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką

Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :)


Składniki:

- 100g spaghetti z kukurydzy                       PESTO (wegańskie):
- 100g mącznych ziemniaków                 - ½ pęczka bazylii
- 50g zielonej fasolki szparagowej          - 1 ząbek czosnku
- 50g ciecierzycy                                         - 5ml oliwy
- 20ml śmietanki sojowej                         - sól


Wykonanie:


- Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować
- Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut
- Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty
- Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie ugnieść bazylię w moździerzu… ale nie oszukujmy się, mało kto ma czas i chęć, skoro jest szybszy sposób;)
- Odcedzić makaron z warzywami, zostawiając część wody
- Do pesto dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz śmietankę sojową, wymieszać
- Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pesto, wymieszać.

środa, 21 stycznia 2015

Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż

Tofu smażone z warzywami
i sezamem + brązowy ryż



Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki                                    - szczypta kurkumy
- kawałek kalafiora                              
- sos sojowy
- kawałek białej rzodkwi                    - 
1 łyżeczka ziaren sezamu
- kilka suszonych grzybów mung     - 
sok z cytryny
- łyżka mrożonego groszku        
- kawałek czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili



Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut
- Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski
- Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania
- Warzywa umyć, obrać, posiekać
- Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund
- Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon
- Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty
- Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty
- Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa
- Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat
- Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny.

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą



Składniki:

- 100g ryżu basmati                                  - sól himalajska
- 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty
- kawałek ogórka
- 100g brokuła
- kawałek awokado

Wykonanie:
- Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut
- Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki, gotować we wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą
- Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę
- Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem
- Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać.

Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką

Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką


Składniki:

- 100g makaronu z kukurydzy          - ½ łyżeczki słodkiej papryki
   typu spaghetti                                 - sól himalajska
- 70g ciecierzycy                               - szczypta pieprzu cayenne
- kawałek cukinii                               - szczypta cynamonu
- 4 pieczarki                                       - ½ łyżeczki suszonej bazylii
- kawałek papryki                              - ¼ łyżeczki suszonej mięty
- ½ marchewki                                         
- ¼ puszki pomidorów 
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- natka pietruszki


Wykonanie:

- Makaron ugotować na al dente; odsączyć na sicie i przelać zimną wodą
- Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek
- Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować
- Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut
- Do sosu dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty
- Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym palniku
- Danie przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką.

Krem curry z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem curry z dyni
z mleczkiem kokosowym


Składniki:

- ½ kg dyni (waga ze skórką)             - 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ziemniak                                            - 2 łyżeczki curry
- kawałek pora                                       - ½ łyżeczki imbiru
- 1 cebula                                                - ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szkl. mleka kokosowego              - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 marchewka                                       - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- pestki dyni


Wykonanie:

- Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę
- Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty
- Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty
- Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować
- Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut
- Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem
- Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować
- Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni i posiekaną natką.

wtorek, 20 stycznia 2015

Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż

Fasolka adzuki z kalafiorem 

i marchewką w curry + brązowy ryż





Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                         - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80 ugotowanej fasolki adzuki            - ½ łyżeczki garam masali
- ¼ puszki pomidorów                          - ½ łyżeczki kuminu
- 100g kalafiora                                       - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki                                        - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku                                       - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                       - szczypta kardamonu
- nasiona konopi                                     - sól himalajska

Wykonanie:

-
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon  i sól
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem
- Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut
- Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty
- Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli.

Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana z batatem


Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana
z batatem





 Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy
- mały batat (ok. 100g)                       - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ugotowanej czarnej fasoli        - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów                       - ¼ łyżeczki kolendry
- ząbek czosnku                                    - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili                    - sól himalajska
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- kawałek awokado
- opcjonalnie: śmietanka sojowa




Wykonanie:

- Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut
- Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody
- Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty
- Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu
- Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;)
- Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny
- Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli.


Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym

Makaron ryżowy z tofu i warzywami
w sosie orzechowym 



Składniki:

- 100g makaronu ryżowego                             - sos sojowy
- 100g tofu naturalnego                                 - ¼ łyżeczki imbiru
- marchewka                                                    - ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mrożonego groszku                         - ½ łyżeczki curry
- kawałek brokuła
- laska selera naciowego
- kawałek pora (biała część)
- kawałek czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 4 suszone grzyby mung
- łyżeczka masła orzechowego
- kawałek awokado
- sok z cytryny



Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut
- Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut 
- Posiekać drobno czosnek i chili
- Marchewkę obrać
- Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę
- Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski
- Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir
- Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody
- Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę
- Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą
- Warzywa dusić przez 4-5 minut
- Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty
- Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado.


poniedziałek, 19 stycznia 2015

Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem

Kotlety z czerwonej fasoli + brązowy ryż z groszkiem



Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                             - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli                              - ¼ łyżeczki kuminu
(ugotowanej lub z puszki)                         - ¼ łyżeczki kolendry
- 50g zielonego groszku (mrożonka)      - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka orzechów piniowych               - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                          - sól himalajska
- ząbek czosnku                                          - świeżo mielony pieprz
- ½ cebuli
- łyżeczka mąki




Wykonanie:

- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól
- 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek
- Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry
- Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać
- Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną wodą- wtedy masa nie będzie się lepiła do dłoni)
- Kotlety posypać z obu stron mąką i smażyć na niewielkiej ilości oliwy ok. 5 minut
- Po usmażeniu kotlety umieścić między dwa papierowe ręczniki i lekko ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru oleju
- Do ryżu dodać orzechy piniowe, wymieszać i przełożyć na talerz; obok położyć kotlety.

Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy

Ryż naturalny+
pieczone buraki, awokado i orzechy



Buraki są bardzo popularne w Polsce. I dobrze, bo są bardzo zdrowe; jednak by w pełni korzystać z ich wartości odżywczych, nie należy ich gotować. Buraki, w przeciwieństwie do innych warzyw, zawierają niewiele witamin. Mają sporo  kwasu foliowego i trochę witaminy C. Jest w nich za to dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez (nawet pisząc to, czuję się znów jak na lekcjach chemii xD).  Jednak składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką.

Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny.

Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się do zdrowotnego działania buraczków i włączenie ich do naszego menu;)

W przepisie, który prezentuję, buraczki doprawione są jedynie octem balsamicznym, solą i pieprzem. I tyle wystarczy, by wydobyć z nich pyszny smak. W połączeniu z ryżem i orzechami stanowią pyszny, pełnowartościowy posiłek.


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                       - kurkuma
- 2 duże buraczki                                   - sól himalajska
- 30g awokado                                       - świeżo mielony pieprz
- 2 orzechy włoskie                               - ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek



Wykonanie:

- Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć
- Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. 30 minut; wtedy odwinąć część folii i sprawdzić patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie
- Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy
- Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni
- Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami
- Całość skropić oliwą. Gotowe :)

Wegańskie sushi

Wegańskie sushi


Sushi większości ludziom kojarzy się z ryżem i rybą zawiniętymi w nori. Czy to jedyna możliwość? Oczywiście, że nie;)

Wegańskie sushi także jest przepysznym daniem, a menu można tworzyć w nieskończoność;) Ja po wielu próbach mam swój ulubiony zestaw warzyw. Ale warto za każdym razem robić inną wersję, by odnaleźć najsmaczniejsze dla siebie połączenie. Jedynym ‘must be’ jest awokado – bez niego nie ma smacznego sushi. Wegańskiego, oczywiście. Bo bary często używają majonezu. Niestety, również w Japonii sushi z majonezem jest bardzo popularne. Tylko po co zamieniać pyszne, zdrowe źródło tłuszczu, jakim jest awokado, na majonez?! Na szczęście weganie nie są w stanie zboczyć ze ścieżki zdrowego przygotowywania sushi;)

Co jest potrzebne, by samemu zrobić ten przysmak w domu? Ryż do sushi. Nie próbujcie używać ‘zwykłego’ białego- to strata czasu. Ryż musi się kleić, inaczej nie zwiniemy ładnego rulonika. Kolejny obowiązkowy składnik to nori (czyli jadalne wodorosty; jedyne wegańskie źródło witaminy B12, tak przy okazji;) oraz ocet ryżowy i sos sojowy. Warto używać tego o obniżonej zawartości soli (np. marki Kikkoman lub Lima). Gdy posiadamy jeszcze awokado, możemy już zrobić wegańskie sushi! Tak, ten jeden owoc zawinięty w ryż i nori jest naprawdę satysfakcjonującym połączeniem. Pozostałe warzywa są dowolne (o ile można je spożywać w stanie surowym;)).

Sushi w barze jest, nie da się ukryć, kosztownym daniem. Gdy chcemy przygotować je w domu, kupujemy składniki w dziale kuchni azjatyckiej w markecie. Czyli małe opakowanie ryżu do sushi, kilka arkuszy nori, mały sos sojowy... i już okazuje się, że jest to spory wydatek. Domowe sushi nie wydaje się już tańszym rozwiązaniem.  I w tym przypadku nie jest. Jeśli wiesz, że lubisz sushi, polecam zakupić potrzebne składniki przez internet, w dużych opakowaniach. Czyli 50 arkuszy nori zamiast 10; pół kilo ryżu, zamiast 250g; litrowy sos sojowy, zamiast buteleczki 200ml. Doliczając przesyłkę, i tak wychodzi to bardzo korzystnie. I nie trzeba się martwić o wytrzymałość tych produktów- w dużych paczkach nori znajduje się pochłaniacz wilgoci, dzięki czemu paczka może być długo otwarta. Sos sojowy należy trzymać w lodówce; wtedy po roku nadal będzie się nadawał do spożycia. Także jedynym wyjściem, by jeść to przepyszne danie częściej, nie wydając na nie fortuny, to zrobić zakupy niczym właściciel małego baru sushi;)

Aby dodać smaku sushi, warto wypróbować wasabi (pasta z chrzanu japońskiego) oraz prażonego czarnego sezamu. Te dodatki również dodają uroku daniu… a wiadomo, że najpierw jemy oczami;)


Dodaję link, jak wygląda zwijanie sushi. W przyspieszeniu, żeby nie zanudzać;)
http://vimeo.com/117209765



Składniki:

- 100g ryżu do sushi                               - sos sojowy
- 2 arkusze nori                                       - ocet ryżowy
- kawałek awokado                                 - stewia (ew. cukier)
- marchewka                                           - pasta wasabi
- seler naciowy                                       - czarny sezam
- świeży szpinak (najlepiej typu baby)
- biała rzepa
- cukinia


Wykonanie:

- Ryż należy przygotować wg wskazówek na opakowaniu, gdyż sposób przygotowania może się różnić zależnie od użytej odmiany *
- Ryż schłodzić
- Umyć warzywa, obrać, pokroić w długie paski o średnicy ok 0,5cm
- Jeśli mamy młodą, świeżą marchewkę, to super. Niestety przez większość roku dostępne są tylko marchewki z przechowywalni. Wtedy marchewkę, już pokrojoną, polecam podgotować w garnku na parze (ok. 4min); wtedy nie będzie ‘wiórowata’, i jej słodycz stanie się bardziej wyrazista;)
- Ryż wymieszać ze stewią i octem (ilość do smaku- ciężko określić ze względu na przeróżne stężenie octów ryżowych dostępnych na rynku, ale jest to ilość iloczna w łyżeczkach, żeby ktoś pół butelki przypadkiem nie wylał;). Mieszać należy widelcem, by nie uszkodzić zbyt wielu ziaren.
- Następnie należy zmiękczyć nori, by się nie kruszyło. Najlepiej to zrobić trzymając chwilę arkusz nad garnkiem z parującą wodą.
- Nori położyć na bambusowej macie, bardziej śliską stroną do zewnątrz
- Wyłożyć połowę ryżu na połowie arkusza, pokrywając go równą warstwą ryżu, również na brzegach
- Na ryżu ułożyć liście szpinaku, tak, by nachodziły na siebie
- Następnie układać paski warzyw na szpinaku, kładąc je tuż obok siebie
- Czas na zwinięcie nori. Tylko pierwsze kilka razy jest to trudne, szybko nabiera się wprawy;)
- Rulonik należy pokroić na osiem kawałków, OSTRYM nożem
- Kawałki sushi przełożyć na talerz, ozdobić je czarnym sezamem
- Na talerzyku obok powinien znajdować się sos sojowy (ja używam podstawka do szklanki od herbaty;) i pasta wasabi, jeśli lubicie ostre smaki.


*Najczęstszy sposób gotowania ryżu do sushi:  Ryż kilkukrotnie przepłukać pod bieżącą wodą. Następnie zalać go wodą na 15 minut, by urósł. Po tym czasie odlać wodę, przełożyć ryż do garnka i zalać zimną wodą w ilości 1 : 2,5. Doprowadzić do wrzenia bez przykrywki. Po zagotowaniu przykryć garnek, gotować 15 minut na małym ogniu. Następnie odstawić garnek z ryżem na 10 minut, nie zdejmując pokrywki, by ryż spulchniał. Przed dodaniem zaprawy należy go schłodzić do temperatury pokojowej.

Ad 1:Sushi należy jeść pałeczkami lub palcami (tak, jest to dopuszczalne; nie ma natomiast mowy o używaniu widelca!), wkładając cały kawałek sushi do buzi. Nie wolno przegryzać kawałka na pół; jest to bardzo niegrzeczne. Jeśli kawałek jest duży i zapycha całą buzię- trudno, nadal należy go jeść w całości ;). Mistrz sushi ma prawo wyprosić z restauracji osobę, która je sushi, przegryzając kawałek na pół. Sushi jest sztuką; składniki zawsze są idealnie dobrane do siebie. Nie wolno niszczyć tej kompozycji ;)


Ad 2: Dla urozmaicenia smaku sushi polecam paski mango. Jest to owoc, który świetnie komponuje się z warzywami, i nadaje sushi świeżości i słodyczy. Pamiętajcie tylko, że dojrzałe mango jest miękkie (owoc powinien ulegać podczas lekkiego ściskania).

niedziela, 18 stycznia 2015

Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż

Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż

Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung.
I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie. 

Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty’, w wielu supermarketach można dostać gotowe kiełki strączków, tzw ‘kiełki na patelnię’. 
W obu przypadkach przygotowanie posiłku polega tylko na ugotowaniu ryżu i podsmażeniu przez 3 minuty kiełków z przyprawami. Także jest to obiad błyskawiczny;) Polecam ryż naturalny (brązowy); jego orzechowy smak świetnie się komponuje z kiełkami.
Wszystkie kiełki strączków przygotowuje się tak samo, można więc użyć mixu (jak na zdjęciu), lub tylko jednego rodzaju. 



Składniki:
- 100g ryżu naturalnego                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- mieszanka kiełków na patelnię                       - grys chili
( fasoli mung, soczewicy, cieciorki)                  - ½ łyżeczki curry
- kawałek papryki chili                                        - świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek                                                   - sól himalajska
- sok z cytryny                                              



Wykonanie:

- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody
- Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min
- Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili
- Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną.