poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka z czerwonego ryżu z brokułem, buraczkami, adzuki i suszonymi pomidorami


Sałatka z czerwonego ryżu
z brokułem, buraczkami, adzuki 

i suszonymi pomidorami




Składniki:

- 100g czerwonego ryżu jaśminowego         - sól himalajska
- 2 buraczki                                                     - świeżo mielony pieprz
- 100g brokuła                                                - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 80g ugotowanej fasolki adzuki
- kilka suszonych pomidorów
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 30 minut
- Następnie przełożyć ryż na talerz i zostawić do ostudzenia
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze (ok 5 minut)
- Przelać brokuła zimną wodą, by zachował kolor i sprężystość
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Suszone pomidory posiekać w kostkę
- Do miski przełożyć ryż, dodać warzywa, rodzynki, pestki dyni, przyprawy, oliwę i sok z cytryny; wymieszać. Gotowe
J

Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach


Spaghetti z bakłażanem, szpinakiem
i awokado
 
w pomidorach



Składniki:

- 100g makaronu spaghetti z kukurydzy     - sól himalajska
- 1 bakłażan                                                     - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 100g szpinaku (najlepiej typu baby)       - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ½ puszki pomidorów                                 - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek dojrzałego awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy
- natka pietruszki


Wykonanie:


- Bakłażana umyć, wyciąć z niego gniazda nasienne
- Pokroić go w paski, umieścić na sitku, posypać solą, lekko pougniatać; zostawić na godzinę, by puścił soki, co pozwala pozbyć się goryczki
- Makaron włożyć do osolonego wrzątku, gotować wg wskazówek na opakowaniu
- Czosnek i chili drobno posiekać
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy, dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, wodę, przyprawy i cukier; zagotować
- Bakłażana przepłukać na sitku z nadmiaru soli, dodać do sosu
- Dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Szpinak dokładnie wypłukać, dodać do garnka, dusić przez kolejne 3 minuty (jeśli używamy zwykłego szpinaku należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie dodać wraz z bakłażanem do sosu)
- Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać
- Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie
- Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami

Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                             - sól himalajska
- 150g brokuła                                              - świeżo mielony pieprz
- 80g ugotowanej czerwonej fasoli*
- kawałek czerwonej papryki
- kawałek dojrzałego awokado
- kilka orzechów nerkowca
- 4 duże liście świeżej bazylii
- ½ łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

* Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką


Wykonanie:


- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą
- Paprykę i awokado pokroić w kostkę
- Bazylię umyć, posiekać
- Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni
- Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię
- Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać
- Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe J

Sałatka z soczewicy, brokuła i awokado + kasza gryczana

Sałatka z soczewicy, brokuła
i awokado + kasza gryczana



Składniki:

- 100g kaszy gryczanej                             - ¼ wegańskiej kostki bulionowej
- 35g zielonej soczewicy                        - ¼ łyżeczki cynamonu
- 100g brokuła                                         - sól himalajska
- kilka pomidorków koktajlowych       - świeżo mielony pieprz
- kilka zielonych oliwek
- kawałek dojrzałego, miękkiego awokado
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki oliwy
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Soczewicę zalać wodą w miseczce, odstawić na godzinę
- Następnie odsączyć soczewicę na sitku
- Zagotować wodę w garnku, wsypać soczewicę, dodać kostkę bulionową i cynamon; gotować przez ok. 20 minut (do miękkości)
- Kaszę gryczaną wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 minuty), następnie przelać zimną wodą
- Pomidorki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w kostkę
- Oliwki posiekać w cienkie plasterki
- Natkę umyć, posiekać
- Do soczewicy dodać pozostałe warzywa, doprawić solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny; wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z soczewicy. Gotowe
J

Masło orzechowe crunchy z sezamem

Masło orzechowe crunchy z sezamem


Masło orzechowe świetnie nadaje się do owsianek, warzyw smażonych po chińsku, sosów do sałatek (wystarczy wymieszać z wodą i odrobiną soli),  lub po prostu do wyjadania łyżeczką z pojemniczka ;) Sklepowe masło orzechowe jest z dodatkiem cukru, soli i utwardzonych tłuszczów. To zrobione w domu jest naturalne i świeże. Dodatek sezamu nadaje masłu ciekawy smak. Polecam! J

Składniki:

- 300g fistaszków w skorupkach
- 3 łyżeczki ziaren sezamu


Wykonanie:


- Fistaszki obrać ze skorupek i skórki
- Odłożyć 2 łyżki orzeszków do miseczki, a pozostałe umieścić w pojemniku blendera
- Miksować, z przerwami, aż do uzyskania oleistej konsystencji (wymagana cierpliwość przy tym przepisie ;)
- Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy ziarna zaczną ciemnieć
- Sezam dodać do pojemnika blendera, miksować przez 2 minuty
- Pozostałe orzeszki posiekać nożem, dodać do masła, wymieszać
- Masę przełożyć do pojemniczka i przechowywać w lodówce. Gotowe
J

Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku

Ryż smażony z tofu, awokado 
i warzywami po chińsku


Składniki:

- 100g ryżu parboiled                                  - ½ łyżeczki curry madras
- 100g tofu naturalnego                            - ¼ łyżeczki cynamonu
- 50g brokuła                                               - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g zielonej fasolki szparagowej          - ¼ łyżeczki kurkumy
- 50g kalafiora                                             - sól himalajska
- ½ marchewki
- kawałek czerwonej papryki
- 1 łyżka mrożonego groszku
- 1 łyżka rodzynek
- kawałek pora
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado
- sos sojowy
- 1 łyżeczka oliwy
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki
- Brokuła i kalafiora podzielić na drobne różyczki
- Z fasolki obciąć końcówki, przekroić ją na połówki
- Awokado i tofu pokroić w kostkę
- Na patelni teflonowej rozgrzać oliwę; wrzucić czosnek, chili i imbir, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, marchew, brokuła, kalafiora, fasolkę, curry, cynamon i kurkumę; dodać wodę i dusić przez 6 minut
- Na patelnię dodać groszek i rodzynki, dusić przez kolejne 2 minuty
- Dodać ugotowany ryż, tofu i awokado, podlać sosem sojowym i dusić przez minutę
- Danie przełożyć na talerz i skropić sokiem z cytryny. Gotowe
J

Owsianka z paraguayo, rodzynkami i mlekiem bananowym

Owsianka z paraguayo, rodzynkami
 i mlekiem bananowym

Składniki:

- 100g płatków owsianych bio                             - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)    - sól himalajska
- 2 dojrzałe brzoskwinie paraguayo
- 1 łyżeczka rodzynek
- 3 połówki orzechów pecan
- 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:


- Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut
- Pod koniec gotowania dodać rodzynki i pokruszone orzechy
- Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody
- Brzoskwinie umyć,  usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do płatków
- Do miseczki wlać mleko bananowe, dodać płatki. Gotowe
J

Owsianka z nektaryną, porzeczkami i mlekiem bananowym

Owsianka z nektaryną, porzeczkami
i mlekiem bananowym

Składniki:

- 100g płatków owsianych bio                             - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)    - sól himalajska
- 1 dojrzała nektarynka
- 2 łyżki czarnej porzeczki
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 3 połówki orzechów pecan
- 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:


- Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut
- Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy
- Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody
- Owoce umyć, nektarynkę pokroić w kostkę
- Do miski wlać mleko bananowe, wyłożyć płatki, posypać owocami. Gotowe
J

Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią

Sałatka ryżowa z brokułem, tofu, awokado i bazylią

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                        - sól himalajska
- 100g brokuła                                         - świeżo mielony pieprz
- 80g tofu naturalnego
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek gruntowy
- kawałek dojrzałego awokado
- ½ marchewki
- kilka zielonych oliwek
- natka pietruszki
- 4 duże liście świeżej bazylii
- ½ łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:


- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia
- Brokuła ugotować na parze (ok 4 min), następnie przelać zimną wodą
- Z pomidora usunąć gniazda nasienne; pokroić w kostkę
- Ogórka i awokado obrać, posiekać 
- Natkę i bazylię umyć, posiekać
- Tofu pokroić w kostkę, oliwki w plasterki
- Marchewkę pokroić obierakiem do warzyw w cienkie plasterki
- Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, tofu i zioła
- Sałatkę doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać. Gotowe J

Kasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami


Kasza jaglana z adzuki + 

roszponka z burakami i oliwkami



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                     - sól himalajska
- 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki*        - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g roszponki
- 2 upieczone buraczki
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

* fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą


Wykonanie:


- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 2000C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie)
- Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez kilka kolejnych dni
- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę, gotować przez 15 minut
- Buraczki obrać, pokroić w kostkę
- Sałatę umieścić na sitku, dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą, zostawić do wyschnięcia
- Oliwki posiekać
- Do kaszy dodać odrobinę oliwy i adzuki, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok przełożyć roszponkę, buraczki i oliwki
- Sałatkę skropić oliwą i octem, doprawić solą i pieprzem. Gotowe
J

niedziela, 19 lipca 2015

Owsianka z malinami i mlekiem bananowym

Owsianka z malinami
i mlekiem bananowym

Składniki:

- 100g płatków owsianych bio                             - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)    - sól himalajska
- 100g malin
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 3 połówki orzechów pecan
- 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

- Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut
- Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone orzechy
- Banana zmiksować z miodem i 1/3 szklanki wody
- Maliny dokładnie umyć
- Do miski wlać mleko bananowe, dodać płatki, posypać malinami. Gotowe
J

Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy

Sałatka z cieciorki, pomidora, fasolki szparagowej i oliwek + ryż jaśminowy

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                             - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 80g ugotowanej cieciorki                        - świeżo mielony pieprz
- 150g zielonej fasolki szparagowej          - sól himalajska
- 1 duży pomidor malinowy
- kilka zielonych oliwek
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:

- Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce
- Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek
- Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić na pół i ugotować na parze
- Następnie przelać fasolkę kilka razy zimną wodą na sitku
- Pomidora umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę
- oliwki posiekać w plasterki
- W miseczce wymieszać fasolkę szparagową, ciecierzycę, pomidora i oliwki; dodać przyprawy, oliwę i ocet balsamiczny, ponownie wymieszać
- Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć sałatkę z cieciorki. Gotowe
J

Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy

Jarmuż z buraczkami i cieciorką + ryż jaśminowy



Składniki:


- 100g ryżu jaśminowego                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- 100g jarmużu                                   - ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 80g ugotowanej cieciorki              - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 2 małe upieczone buraczki           - świeżo mielony pieprz
- ząbek czosnku                                  - sól himalajska
- ½ łyżeczki oliwy
- sok z cytryny
- 4 migdały


Wykonanie:



- Ciecierzycę należy namoczyć na noc; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać cieciorkę kilka dni w lodówce

- Kolejnego dnia odlać wodę i wrzucić cieciorkę na wrzątek

- Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i sól, gotować przez 20 minut
- Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200o przez ok. godzinę; widelcem sprawdzić, czy są już miękkie
- Ryż wrzucić na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Buraczki pokroić w kostkę
- Jarmuż umyć, porwać na mniejsze kawałki
- Ząbek czosnku posiekać
- Na teflonowej patelni rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić ząbek czosnku i smażyć przez 30sekund
- Dodać jarmuż, wodę i przyprawy; dusić pod przykryciem przez 10 minut
- Następnie dodać buraczki i cieciorkę, dusić razem przez 2 minuty
- Migdały pokruszyć i prażyć na suchej patelni, mieszając, przez 3 minuty
- Ryż skropić oliwą i wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć jarmuż z cieciorką, skropić go sokiem z cytryny i posypać migdałami. Gotowe J

LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką

LunchBox: Ryż jaśminowy + adzuki + brokuł z fasolką


Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                            - sól himalajska
- 40g fasolki adzuki                                    - ¼ łyżeczki garam masali
- 100g brokuła                                             - ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50g zielonej fasolki szparagowej
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:

- Fasolkę należy zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia; warto ugotować od razu większą porcję, gdyż spokojnie można przechowywać fasolkę kilka dni w lodówce
- Kolejnego dnia odlać wodę i wsypać fasolkę na wrzątek
- Dodać ¼ łyżeczki sody oczyszczonej i gotować przez ok. 30 minut
- Pod koniec dodać sól i przyprawę garam masala
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Brokuła podzielić na różyczki, z fasolki odciąć końcówki i przekroić na pół
- Warzywa ugotować na parze (ok 5 min), a następnie przelać zimną wodą
- Ryż i fasolkę zostawić do ostudzenia
- Wszystkie składniki umieścić w pojemniczku i skropić oliwą. Gotowe
J