poniedziałek, 26 stycznia 2015

LunchBox: Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem


LunchBox: 
Sałatka ryżowa z brokułem, fasolą, awokado i sezamem




Składniki:

- 100g ryżu naturalnego            - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli              - ½ łyżeczki grysu chili
- 120g brokuła                             - ¼ łyżeczki kolendry
- kawałek awokado                     - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- łyżeczka sezamu                          (lub samo oregano)
- sok z cytryny                             - sól



Wykonanie:
- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem kurkumy i soli, ostudzić
- Brokuła ugotować na parze lub w niewielkiej ilości wody (ok. 4 minuty)
- Po wyjęciu z garnka brokuła od razu schłodzić, np. przelewając zimną wodą; to pozwoli zachować chrupkość i intensywny kolor
- Sezam wrzucić na rozgrzaną patelnię i prażyć, aż zacznie się wydzielać intensywny zapach sezamu
- Ryż wymieszać z przyprawami i sezamem, umieścić w pojemniczku
- Dodać brokuła, fasolę i awokado; wymieszać
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, zamknąć pojemniczek. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz