sobota, 18 lipca 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-malina-daktyle

SuperSmoothie: 
banan-szpinak-malina-daktyle

Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 100g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 100g malin                                     - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- kilka suszonych daktyli
- łyżeczka syropu z agawy


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Maliny dokładnie umyć
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)

Batat + marchewka + sałatka z migdałami

Batat + marchewka + sałatka
z migdałami

Składniki:

- 1 duży batat                                                         - sól himalajska
- 2 marchewki                                                       - zioła prowansalskie
- kilka liści sałaty rzymskiej                                - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 ogórek gruntowy
- kilka zielonych oliwek
- 2 rzodkiewki
- 5 migdałów
- ½ łyżeczki dobrej oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego

Wykonanie:


- W garnku zagotować wodę; włożyć umytego batata, dodać ½ łyżeczki soli
- Gotować do miękkości, czyli aż widelec będzie z łatwością wchodził w batata (ok. 30 minut)
- Marchewkę obrać, posiekać w słupki
- Sałatę umyć, osuszyć, posiekać w cienkie paski
- Pomidorki posiekać na połówki, oliwki w plasterki
- Ogórka umyć, obrać, pokroić w plasterki
- Rzodkiewki umyć, posiekać
- Rozgrzać patelnię, dodać rozdrobnione migdały, prażyć przez 3 minuty 
- Marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut)
- Na talerzu rozłożyć sałatę, wyłożyć na nią resztę warzyw 
- Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym; posypać solą, świeżo mielonym pieprzem, ziołami i migdałami
- Batata po ugotowaniu obrać, pokroić w plastry, wyłożyć na talerz 
- Obok wyłożyć marchewkę. Gotowe J

Jaglanka z truskawkami i daktylami

Jaglanka z truskawkami i daktylami

Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- 150g truskawek                                     - sól himalajska
- 6 suszonych daktyli
- 1 łyżeczka miodu
- 4 połówki orzechów pecan



Wykonanie:



- Kaszę przepłukać na drobnym sitku pod bieżącą wodą
- W garnku zagotować szklankę wody, wsypać kaszę i sól; gotować na małym ogniu przez 15 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody)- Truskawki umyć i pokroić na połówki
- Pod koniec  dodać posiekane daktyle, truskawki, kawałki orzechów pecan i cynamon
- Gotować przez kolejną minutę
- Do owsianki dodać miód, wymieszać, przełożyć do miski. Gotowe J

Owsianka z bananem, brzoskwinią i rodzynkami

Owsianka z bananem, brzoskwinią i rodzynkami


Składniki:

- 100g płatków owsianych
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)
- 1 dojrzała, miękka brzoskwinia
- 2 łyżki rodzynek
- 2 suszone daktyle
- 1 łyżeczka miodu
- 4 połówki orzechów pecan
- ¼ łyżeczki cynamonu
- sól himalajska

Wykonanie:

- W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody)
- Pod koniec dodać posiekane daktyle, rodzynki, kawałki orzechów pecan i cynamon
- Banana pokroić w plasterki
- Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę
- Z brzoskwini usunąć pestkę, pokroić w kostkę
- Do owsianki dodać owoce i miód; wymieszać, przełożyć do miski. Gotowe
J

Czekoladowa owsianka z bananem, czereśniami i masłem orzechowym


Czekoladowa owsianka z bananem,
czereśniami 
i masłem orzechowym



Składniki:

- 100g płatków owsianych bio
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)
- garść czereśni
- 4 suszone daktyle
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżeczka kakao
- sól himalajska


Wykonanie:


- W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody)
- Pod koniec dodać posiekane daktyle
- Czereśnie umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki
- Banana posiekać w plasterki
- Do owsianki dodać owoce, masło orzechowe, miód i kakao
- Wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe
J

Owsianka z jabłkiem, nektaryną i orzechami

Owsianka z jabłkiem, nektaryną i orzechami



Składniki:
- 100g płatków owsianych bio
- 1 jabłko (ja użyłam jonagored)
- 1 dojrzała, miękka nektaryna
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 3 suszone daktyle
- 1 łyżeczka miodu
- 4 połówki orzechów pecan
¼ łyżeczki cynamonu
- sól himalajska


Wykonanie:


- W garnku zagotować szklankę wody, wsypać płatki i sól; gotować na małym ogniu 10 minut (w razie potrzeby dodać więcej wody)
- Gdy płatki wchłoną prawie całą wodę wrzucić żurawinę, posiekane daktyle i pokruszone orzechy pecan; gotować do wchłonięcia całej wody
- Jabłko pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę
- Z nektarynki usunąć pestkę, pokroić w kostkę
- Dodać owoce, wymieszać, trzymać na ciepłym palniku przez minutę
- Dodać miód, wymieszać i przełożyć do miski. Gotowe :)