piątek, 30 stycznia 2015

Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem

Zielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem



Składniki:

- 100g ryżu naturalnego             - 1 łyżka przyprawy marokańskiej
- 35g soczewicy                             - 1 łyżeczka curry
- 120g kalafiora                            - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mały ziemniak                         - szczypta kardamonu
- ząbek czosnku                            - ½ łyżeczki płatków chili
                                                         - sól
 
Wykonanie:

- Soczewicę zalać zimną wodą i moczyć przez 30 minut
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie zostawić go pod przykrywką na 5 minut
- Soczewicę odsączyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować przez 15 minut
- Chwilę przed końcem gotowania soczewicy dodać przyprawę marokańską
- Ziemniaka obrać i pokroić w większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek
- Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować
- Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut
- Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz, posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć soczewicę
- Kalafior curry z ziemniakiem położyć obok, posypać płatkami chili. Gotowe:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz