sobota, 20 czerwca 2015

Sałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż

Sałatka z kalafiora i groszku
+ czerwony ryż

Składniki:

- 100g czerwonego ryżu                            - 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 150g kalafiora                                          - świeżo mielony czarny pieprz
- 3 łyżki mrożonego groszku                   - sól himalajska
- 1 pomidor
- garść roszponki
- kilka zielonych oliwek
- 1 młoda cebula
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:

- Ryż wsypać na wrzątek i gotować przez 30 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć
- Oliwki posiekać w paski
- Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą
- Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Roszponkę przełożyć na talerz
- Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę
- Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą i octem
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz. Gotowe
J

Zupa curry z czerwonej soczewicy

Zupa curry z czerwonej soczewicy

Składniki:

- 80g czerwonej soczewicy                     - ½ łyżeczki curry
- 1 mała marchewka                                - 1 łyżeczka pasty sambal oelek
- 1 mały ziemniak                                    - liść laurowy
- ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1/3 puszki pomidorów                         - ½ łyżeczki brązowego cukru
- łyżeczka oliwy                                        - świeżo mielony czarny pieprz
- natka pietruszki                                    - sól himalajska


Wykonanie:


- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek
- Dodać pomidory, 1 szklankę wody, curry, sambal oelek, cukier, sól, kurkumę i liść laurowy; zagotować
- Soczewicę umieścić na sitku i przepłukać wodą, dodać do garnka
- Gotować na małym ogniu przez 5 minut
- Ziemniaka i marchewkę umyć, obrać i pokroić w kostkę
- Warzywa dodać do soczewicy, gotować przez kolejne 10 minut
- Dodać oliwę, wymieszać i przełożyć na talerz
- Zupę posypać posiekaną natką i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe
J

piątek, 19 czerwca 2015

Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł


 Sałatka z czarną fasolą i oliwkami + ryż jaśminowy + brokuł

 

Składniki:

- 100g ryżu jaśminowego                        - ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- kilka różyczek brokuła                          - świeżo mielony czarny pieprz
- garść roszponki                                      - sól himalajska
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek
- ½ młodej cebuli
- kilka zielonych oliwek
- 50g czarnej fasoli*
- 2 orzechy włoskie
- ocet balsamiczny

 * Fasolę należy namoczyć na noc, a następnego dnia gotować ok. 30 minut. Jeśli brakuje czasu, można oczywiście użyć fasoli z puszki;)


Wykonanie:

- Ryż wsypać na wrzątek, posolić, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, ogórka obrać i posiekać w plasterki, pomidora pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, oliwki w plasterki
- Cebulę posiekać w cienkie piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem
- Brokuła podzielić na mniejsze części, ugotować na parze (ok 3 min)
- Na talerz wyłożyć sałatę, posypać pozostałymi warzywami, przyprawić ziołami, solą, pieprzem i octem balsamicznym
- Orzechy posiekać na cząstki, posypać nimi sałatkę
- Ryż skropić odrobiną oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć brokuła. Gotowe
J

SuperSmoothie: banan-szpinak-truskawki-borówki

SuperSmoothie: banan-szpinak-truskawki-borówki

Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 100g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- miseczka truskawek                   - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- miseczka borówek
- łyżeczka syropu z agawy

Wykonanie:

 - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Truskawki i borówki umyć, obrać z szypułek
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Dal z fasolki mung i kukurydzy + brązowy ryż

Dal z fasolki mung i kukurydzy + brązowy ryż

Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                                - ½ łyżeczki kurkumy
- 40g zielonej fasoli mung                            - ½ łyżeczki garam masali
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy                       - ½ łyżeczki nasion kuminu
- 1 pomidor                                                     - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 2 ząbki czosnku                                           - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek kalafiora                                        - liść laurowy
- Kawałek papryczki chili                              - sól


Wykonanie:

- Fasolę zalać wodą i pozostawić na noc do napęcznienia
- Rano odlać wodę, wsypać fasolę na wrzątek i gotować przez 25 minut
- Ryż wsypać na wrzątek, dodać ¼ łyżeczki kurkumy i sól, gotować przez 45 min
- Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i posiekać w kostkę
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili, imbir i kumin
- Dodać kostki pomidora, trochę wody i ugotowaną fasolę mung
- Dodać ¼ łyżeczki kurkumy, garam masalę, liść laurowy, sól i kukurydzę
- Dal dusić bez przykrycia przez 5 minut
- Kalafiora podzielić na małe różyczki, ugotować na parze
- Ryż przełożyć na talerz, skropić oliwą i posypać mielonym kuminem
- Obok wyłożyć dal oraz kalafiora. Gotowe
J