poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pomidorowe curry z ciecierzycy + basmati z awokado

Pomidorowe curry z ciecierzycy
+ basmati z awokado




Składniki:
 

- 100g ryżu basmati                       - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ciecierzycy                           - ½ łyżeczki kuminu 
- ¼  puszki pomidorów                - ¼ łyżeczki kolendry 
- ½ małej marchewki                    - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili              - ¼ łyżeczki kurkumy
- ząbek czosnku                               - szczypta kardamonu 
- ½ cebuli                                         - sól
- sok z cytryny                                
- natka pietruszki  
- kawałek awokado                     
- kilka pomidorków koktajlowych


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Czosnek i chili drobno posiekać, marchewkę pokroić w cienkie plasterki
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, imbir, kumin i kolendrę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać kostki cebuli, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać marchewkę i ciecierzycę, dusić przez około 10 minut 
- Następnie warzywa lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno
- Do ryżu dodać kostki awokado, wymieszać, przełożyć na talerz
- Curry skropić sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką, wymieszać
- Warzywa wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz