sobota, 31 stycznia 2015

Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia

Marokańska sałatka z cieciorki
+ brązowy ryż + cukinia



Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                  - 1 łyżeczka przyprawy marokańskiej
- 100g ciecierzycy                             - 
½ łyżeczki płatków chili
- 1 młoda cukinia                              - ½ łyżeczki kuminu mielonego
- 3 pomidorki koktajlowe               - odrobina kurkumy
- kawałek czerwonej papryki         - 
sól himalajska
- łyżka kukurydzy                             - 1 łyżeczka oliwy
- natka pietruszki lub kolendra     - 1 łyżeczka octu balsamicznego


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką
- Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą
- Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili
- Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać
- Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem
- Obok wyłożyć sałatkę z cieciorki i cukinię. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz