sobota, 31 stycznia 2015

Dal z kiełków + basmati + brokuł

Dal z kiełków + basmati + brokuł




Składniki:

- 100g ryżu basmati                                    - 1 łyżeczka garam masali
- 80g mieszanki kiełków do smażenia    - ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
   (soczewica, fasola mung, cieciorka)     - ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 120g brokuła                                              - sól himalajska
- łyżeczka nasion konopi
- łyżeczka oliwy

* u mnie dodatkowo 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki- po prostu była w lodówce;)


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli
- Następnie zostawić go na 5 minut pod przykryciem
- Brokuła gotować na parze przez 4 minuty
- Kiełki wrzucić na patelnię, dolać trochę wody
- Dodać garam masalę, sól, świeżo mielony pieprz i kumin, dusić przez 5 minut
- Ryż wymieszać z oliwą, przełożyć na talerz
- Obok ryżu wyłożyć kiełki i brokuła; ryż posypać nasionami konopi. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz