środa, 28 stycznia 2015

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati

Kokosowy dal z żółtej soczewicy i dyni + basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati                          - 1 łyżeczka curry
- 40g żółtej soczewicy                       - ½ łyżeczki kuminu
- 130g dyni hokkaido                        - ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ puszki pomidorów                     - ¼ łyżeczki mielonej białej gorczycy
- ¼ puszki mleczka kokosowego    - ½ łyżeczki kurkumy
- sok z cytryny                                     - ¼ łyżeczki cayenne
- ¼ łyżeczki asafetydy                       
- sól himalajska
                                                             


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na 5 minut pod przykryciem, by ziarna maksymalnie się wydłużyły
- Na odrobinie oliwy podsmażyć kumin, kolendrę i kurkumę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, odrobinę wody, curry, gorczycę, cayenne i asafetyde; zagotować
- Dodać soczewicę i ponownie zagotować, dusić przez 12 minut
- Dodać mleko kokosowe i sól, gotować jeszcze przez 3 minuty
- Ryż spulchnić widelcem, skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz
- Dal skropić sokiem z cytryny, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz