poniedziałek, 28 marca 2016

Mix dal curry z brokułem

Mix dal curry z brokułem

Składniki:

- ryż jaśminowy                                         - 1 łyżeczka garam masali
- 35g mieszanki mix dal*                         - ½ łyżeczki curry
- 100g brokuła                                           - ¼ łyżeczki kuminu
- kilka pomidorków koktajlowych        - 
¼ łyżeczki  kurkumy
- roszponka (lub inne sałaty)                 - 
 ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek awokado                                   - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ząbek czosnku                                         -  sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki                       
- oliwa z oliwek                                        

* W skład mieszanki wchodzi fasola mung, czerwona i czarna soczewica, połówki grochu i nikla indyjska. Można przygotować własną mieszankę ze strączków, jakie mamy pod ręką.

Wykonanie:

- Strączki należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie i zostawić na noc
- Następnego dnia strączki przepłukać świeżą wodą na sitku, a następnie gotować przez 20-30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
-  Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez
15 minut pod przykryciem
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
- Dodać ugotowane strączki, pokrojone na pół pomidorki oraz pozostałe przyprawy; gotować przez 10 minut
- Brokuła podzielić na różyczki i gotować przez 3 minuty, a następnie przepłukać zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor
- Dodać brokuła do dalu, gotować przez minutę
- Następnie dal odstawić z ognia, dodać posiekaną natkę i pozostawić w odkrytym garnku na kilka minut, by zgęstniał
- Ryż wymieszać z odrobiną oliwy i przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt
- Obok ryżu wyłożyć dal oraz roszponkę. Gotowe
J

niedziela, 27 marca 2016

Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią

Soczewica curry z groszkiem, marchewką, batatem i cukinią


Składniki:

- ryż jaśminowy                                         - 1 ½ łyżeczka curry
- 30g czerwonej soczewicy                      - ¼ łyżeczki kolendry
- kawałek cukinii                                      - ¼ łyżeczki kuminu
- ½ marchewki                                         - ¼ łyżeczki kurkumy                           
- 30g batata                                                - ¼ łyżeczki imbiru
- 2 łyżki mrożonego groszku                  - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki mleka kokosowego                    - ¼ łyżeczki mango
 - miks sałat                                                - szczypta cynamonu
- oliwa z oliwek                                          - sól himalajska


Wykonanie:

- Ryż przepłukać na sitku, wsypać na wrzątek, posolić i gotować przez
15 minut pod przykryciem
- W garnku z grubym dnem a odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek i chili; po 30 sekundach dolać wodę
- Soczewicę przepłukać na sitku, wrzucić na wrzątek w drugim garnku, gotować przez 10 minut
- Warzywa obrać, umyć i pokroić w kawałki
- Do soczewicy dodać marchewkę, batata i przyprawy; gotować 5 minut
- Następnie dodać cukinię i groszek, gotować przez kolejne 5 minut
- Dodać mleko kokosowe, gotować przez 2 minuty
- Ryż wymieszać z odrobiną oliwy i przełożyć na talerz używając małej miseczki, by nadać mu ładny kształt
- Obok ryżu wyłożyć curry oraz miks sałat. Gotowe
J