poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ryż naturalny+ pieczone buraki, awokado i orzechy

Ryż naturalny+
pieczone buraki, awokado i orzechy



Buraki są bardzo popularne w Polsce. I dobrze, bo są bardzo zdrowe; jednak by w pełni korzystać z ich wartości odżywczych, nie należy ich gotować. Buraki, w przeciwieństwie do innych warzyw, zawierają niewiele witamin. Mają sporo  kwasu foliowego i trochę witaminy C. Jest w nich za to dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, kobalt, rubid i cez (nawet pisząc to, czuję się znów jak na lekcjach chemii xD).  Jednak składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego najlepiej upiec je w całości, ze skórką.

Swój intensywny kolor zawdzięczają betaninie. Jest to antyutleniacz, chroniący nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Z tego powodu należą do warzyw najskuteczniej zwalczających raka. Co więcej, barwniki zawarte w burakach aż czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Zapobiegają anemii i wspomagają układ krwionośny.

Myślę, że to wystarczy, aby przekonać się do zdrowotnego działania buraczków i włączenie ich do naszego menu;)

W przepisie, który prezentuję, buraczki doprawione są jedynie octem balsamicznym, solą i pieprzem. I tyle wystarczy, by wydobyć z nich pyszny smak. W połączeniu z ryżem i orzechami stanowią pyszny, pełnowartościowy posiłek.


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                       - kurkuma
- 2 duże buraczki                                   - sól himalajska
- 30g awokado                                       - świeżo mielony pieprz
- 2 orzechy włoskie                               - ocet balsamiczny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek



Wykonanie:

- Buraczki należy dokładnie umyć i osuszyć
- Następnie owinąć je w folię aluminiową i włożyć do nagrzanego piekarnika (1800C) na ok. 30 minut; wtedy odwinąć część folii i sprawdzić patyczkiem, czy są wystarczająco miękkie
- Buraczki obrać i wystudzić, zetrzeć na tarce, doprawić ostem balsamicznym i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu z dodatkiem soli i kurkumy
- Orzechy połamać na kawałki, podprażyć je na suchej patelni
- Ryż i buraczki przełożyć na talerz, posypać kostkami awokado i prażonymi orzechami
- Całość skropić oliwą. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz