piątek, 22 maja 2015

Owsianka z jabłkiem, migdałami, daktylami i tahini


Owsianka z jabłkiem, migdałami, 
daktylami i tahini
                                     

Składniki:

- 100g płatków owsianych                     - sól himalajska
- 1 duże jabłko                                       - ¼ łyżeczki cynamonu
- 8 daktyli
- 3 suszone morele
- 5 migdałów
- 1 łyżka tahini
- 200ml mleka sojowego
- łyżeczka miodu

Wykonanie:

- W garnku zagotować 200ml wody
- Wsypać płatki, dodać odrobinę soli i gotować do wyparowania wody
- Dodać mleko sojowe, zagotować
- Zmniejszyć gaz i dodać cynamon, posiekane daktyle, morele oraz migdały; gotować przez 4 minuty
- Jabłko zetrzeć na tarce i dodać do płatków, gotować przez 2 minuty
- Dodać miód i tahini, wymieszać i przełożyć do miseczki. Gotowe
J

Bezglutenowy chleb gryczany

Bezglutenowy chleb gryczany

Składniki:

- 200g mąki gryczanej
- 100g mąki pszennej bezglutenowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g płatków owsianych
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 500ml wody
- 1 łyżeczka oliwy

Wykonanie:

- W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki
- Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką
- Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody
- Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posmarować oliwą
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 2100C na środkową półkę
- Na dole umieścić foremkę lub garnek z wodą- dzięki temu chleb nie będzie suchy
- Piec 40- 50 minut (sprawdzać patyczkiem, czy chleb jest upieczony)
- Kroić dopiero po ostygnięciu bochenka. Gotowe
J





Kanapki z chleba gryczanego
z awokado, ogórkiem, pomidorem i sałatą
J

czwartek, 21 maja 2015

Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem

Kasza jaglana z oliwkami, fasolą i brokułem


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g białej fasoli                                     - ½ łyżeczki curry
- 150g brokuła                                            - ¼ łyżeczki oregano
- kawałek pora                                            - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kilka pomidorków typu cherry              - odrobina cynamonu
- ząbek czosnku                                          - sól himalajska
- kawałek papryczki chili
- kilka czarnych oliwek
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- kawałek awokado

Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora i pomidorki posiekać w plasterki, czosnek i chili w kostkę, brokuła podzielić na małe różyczki, awokado w kostkę
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i pomidory, smażyć przez kolejne 30 sekund
- Dodać wodę, curry, cynamon, sól, cukier i oregano; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i fasolę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Oliwki posiekać w plasterki i przełożyć na kaszę
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana

Brązowa cieciorka z brokułem i porem + kasza jaglana



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                      - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80g brązowej ciecierzycy z puszki             - ¼ łyżeczki oregano
- 100g brokuła                                                 - odrobina cynamonu
- kawałek białej części pora                           - ½ łyżeczki brązowego cukru
- ¼ puszki pomidorów                                   - sól himalajska
- 4 suszone pomidory                                     - czarny pieprz
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- natka pietruszki
- kawałek awokado
- łyżeczka oliwy z oliwek


Wykonanie:

- Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem i umieścić na palniku
- Prażyć, aż zacznie się wydzielać zapach kaszy
- Dodać wrzątek, kurkumę i sól; przykryć i gotować przez 15 minut
- Pora posiekać w plasterki, suszone pomidory w paski, czosnek i chili w kostkę, a brokuła podzielić na małe różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać czosnek i chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, pomidory z puszki i wodę; dusić przez minutę
- Dodać suszone pomidory oraz przyprawy: kurkumę, cynamon, sól, cukier, oregano i pieprz; dusić pod przykryciem przez 3 minuty
- Dodać brokuła i cieciorkę, dusić do miękkości brokuła (ok. 4 minuty)
- Kaszę skropić oliwą i dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć ciecierzycę z brokułem, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

środa, 20 maja 2015

Kalafior z zielonymi szparagami w pomidorach + ryż basmati

Kalafior z zielonymi szparagami
w pomidorach + ryż basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati z dzikim                         - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora                                                - odrobina cynamonu
- 3 zielone szparagi                                         - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- kawałek białej części pora                           - sól himalajska
- ¼ puszki pomidorów                                   - ¼ łyżeczki mięty
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- łyżeczka oliwy

Wykonanie:

- Ryż wrzucić na wrzątek, lekko posolić i gotować przez 15 minut
- Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać, pora i szparagi pokroić w plasterki, a kalafiora podzielić na mniejsze różyczki
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek i papryczkę chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora, sos pomidorowy i trochę wody
- Dodać kurkumę, cynamon, cukier i sól; gotować przez minutę
- Dodać kawałki szparagów (zostawić te z górnej części i dodać później) oraz kalafiora; przykryć garnek i gotować przez 5 minut
- Dodać górne części szparagów, gotować przez kolejne 4 minuty
- Ryż skropić oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa w sosie pomidorowym. Gotowe
J

Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową i oliwkami

Sałatka z ziemniaków z kalafiorem, fasolką szparagową
i oliwkami


Składniki:

- kilka młodych ziemniaków                         
- łyżeczka octu balsamicznego
 (tej samej wielkości)                                     
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 200g kalafiora                                              
- sól himalajska
- garść mrożonej fasolki szparagowej         
- świeżo mielony czarny pieprz
- kilka czarnych oliwek                                            
- kilka pomidorków typu cherry
- kawałek awokado


Wykonanie:

- Ziemniaki oczyścić, włożyć do gotującej się wody, dodać łyżeczkę soli
- Gotować do miękkości, co zależy od wielkości ziemniaków (ok 20 minut)
- Kalafiora i fasolkę szparagową ugotować na parze
- Oliwki i pomidorki posiekać w plasterki, awokado w kostkę
- Ziemniaki poprzekrawać na kawałki, przełożyć do miski
- Dodać pozostałe warzywa oraz oliwki
- Sałatkę skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.  Gotowe
J