sobota, 14 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-gruszka-goji


SuperSmoothie: 

banan-szpinak-gruszka-goji




Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 2 słodkie gruszki                           - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
   (np. konferencje)
- łyżka syropu z agawy


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Gruszki umyć, wyciąć gniazda nasienne
- Można je obrać, by nie czuć goryczkowatego posmaku skórki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)

Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą

Sałatka z rukolą, gruszką, burakami, awokado i miętą



Składniki:

-  mix sałat; u mnie: lodowa,                          - ½ łyżeczki mięty
   masłowa, szpinak, rukola                             - ½ łyżeczki płatków chili
- ½ ogórka gruntowego                                   - sól 
himalajska
- 2 upieczone buraczki*                                   - ocet balsamiczny
- 1 słodka gruszka (np. konferencja)
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek awokado
- 1 łyżeczka pestek dyni

* Sposób pieczenia buraczków znajdziecie TUTAJ


Wykonanie:


- Sałaty umyć, osączyć,  porwać na kawałki i przełożyć do miski
- Buraczki i gruszki obrać, posiekać w kostkę
- Ogórka i seler posiekać w plasterki
- Awokado pokroić w paski
- Do sałat dodać pozostałe warzywa i gruszkę
- Doprawić sałatkę miętą, chili, odrobiną soli i octem; wymieszać
-Na górę rozsypać pestki dyni. Gotowe :)

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza-morela

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza-morela



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżeczka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 2 dojrzałe kiwi                               - kawałek awokado
- 1 czerwona pomarańcza
- 6 suszonych moreli
- łyżka syropu z agawy


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Morele i jagody goji można zalać wodą na noc, ale nie jest to konieczne
- Pomarańczę obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
J


piątek, 13 lutego 2015

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 




Składniki:

- 100g czerwonego ryżu                         - 1 łyżeczka garam masali
- 90g ugotowanej fasoli adzuki            - ½ łyżeczki płatków chili
- 120g brokuła                                         - ½ łyżeczki mięty
- 1 marchewka                                         - sól 
himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka rodzynek
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli
- Następnie przełożyć go do miski i ostudzić
- Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty)
- Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować
- Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki
- Do ryżu dodać adzuki, brokuła, marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać
- Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe
:)

Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem

Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem




Składniki:

- 100g świeżego szpinaku typu baby                    - sok z cytryny
- kilka liści sałaty masłowej                                   - ½ łyżeczki mięty
- 100g pomidorków koktajlowych                        - sól 
himalajska
- ½ ogórka gruntowego                                         - płatki chili
- 1 mała marchewka
- kilka rzodkiewek
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek awokado
- 100g brokuła
- ½ granata
- łyżeczka pestek dyni


Wykonanie:

- Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym
- Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty)
- Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;)
- Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki
- Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki
- Awokado pokroić w kostkę
- Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki
- Dołożyć pozostałe warzywa
- Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny
- Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok
- Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego soku
- Sałatkę polać sokiem z granatu, wymieszać całość
- Posypać ją pestkami dyni. Gotowe
:)


A tak wygląda ta pyszna sałatka po wymieszaniu :)

Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł

Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł 




Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                                - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g brokuła                                                 - 1/6 łyżeczki kardamonu
- 80g ugotowanej fasoli mung                     - 1 łyżeczka garam masali
- garść świeżego szpinaku typu baby          - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka łyżek soku pomidorowego               - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- sok z cytryny                                                 - 1 łyżeczka nasion konopi*
                                                                           - sól 
himalajska

* Nasiona konopi najlepiej używać w formie zmielonej. Jeśli mamy tylko całe nasionka, należy włożyć je do siatki foliowej, zamknąć ją szczelnie, przykryć ręcznikiem i walić młotkiem do uzyskania odpowiednio małych kawałków;)


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy, kardamonu i soli
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący
- Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty
- Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi
- Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła
- Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe :)

Sałatka z kaszy jaglanej, brokuła, marchewki, buraka i rodzynek

Sałatka z kaszy jaglanej,  
brokuła, marchewki, buraka i rodzynek


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                              - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g brokuła                                         - sól 
himalajska
- 2 małe upieczone buraczki*               - płatki chili
- kawałek awokado                                - ocet balsamiczny
- 1 mała marchewka                               - ½ łyżeczki suszonej mięty
- 2 łyżki rodzynek
- łyżeczka pestek dyni
- natka pietruszki

* Po przepis na pieczone buraczki odsyłam TUTAJ



 Wykonanie:


- Rodzynki zalać ciepłą wodą w miseczce, odstawić do napęcznienia
- Kasze gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za oknem ;)
- Brokuła ugotować na parze (ok. 3 minuty)
- Następnie przełożyć go do miseczki i szybko schłodzić, np. na parapecie za oknem, by pozostał lekko chrupiący
- Buraczki obrać i posiekać w kostkę
- Umieścić je w miseczce, polać octem balsamicznym i wymieszać
- Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki
- Awokado i natkę posiekać
- Kaszę przełożyć do miseczki, posypać ją kostkami awokado i natką
- Dodać buraczki, posypać je pestkami dyni i płatkami chili
- Obok wyłożyć brokuła, posypać go odsączonymi rodzynkami i miętą
- Dodać plasterki marchewki
- Całość można wymieszać lub pozostawić ‘uporządkowane’. Gotowe
:)



SuperSmoothie: banan-szpinak-morela-gruszka


SuperSmoothie: 

banan-szpinak-morela-gruszka



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - 1 łyżeczka mielonych orzeszków coli
- 1 mrożony banan                          - 1 łyżeczka mielonej guarany
- 120g szpinaku                                - kawałek awokado
- 40g suszonych moreli              
- 2 słodkie gruszki (np. konferencja)
- łyżka syropu z agawy



Wykonanie:

 - Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Morele warto zalać wodą i zostawić na noc, ale nie jest to konieczne
- Gruszki obrać i wyciąć gniazda nasienne
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
:)


środa, 11 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-wiśnie

SuperSmoothie: 

banan-szpinak-kiwi-wiśnie


Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 2 dojrzałe kiwi                              - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki wiśni*


 * Poza sezonem polecam mrożonki; dostępne w każdym większym markecie. Nawet niewielki dodatek wiśni do smoothie super zmienia jego smak.


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Kiwi przekroić na pół, wyjąć owoc łyżeczką; z daktyli wyjąć pestki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
J

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-daktyle


SuperSmoothie: 

banan-szpinak-kiwi-daktyle


Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 4 dojrzałe kiwi                              - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- kilka daktyli


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Kiwi przekroić na pół, wyjąć owoc łyżeczką; z daktyli wyjąć pestki
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
:)


‘Owsianka’ bez płatków ;)

‘Owsianka’ bez płatków ;)



Składniki:

- 2 jabłka                                                 - ¼ łyżeczki cynamonu
- 2 banany                                               - ½ łyżeczki orzeszków coli
- 1 kiwi                                                     - ½ łyżeczki guarany
- 2 łyżki wiśni lub czereśni*
- 1 łyżka rodzynek
- 5g orzechów nerkowca
- sok z cytryny

* Można użyć owoców świeżych, mrożonych, lub z własnych zapraw ;)


Wykonanie:

- Jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić je sokiem z cytryny
- Banany obrać i umieścić w blenderze
- Dodać do nich cynamon, orzeszki coli, guaranę i trochę wodę
- Zmiksować na płynną masę; w ten sposób otrzymujemy mleko bananowe;)
- Kiwi przekroić na pół, wyjąć zawartość łyżeczką i pokroić owoc w kostkę
- Starte jabłko przełożyć do miseczki, polać mlekiem bananowym
- Następnie rozsypać kawałki kiwi, wiśnie, rodzynki i pokruszone orzechy. Gotowe
:)

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-ananas


SuperSmoothie: 
banan-szpinak-kiwi-ananas



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 2 duże kiwi                                    - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 2 dojrzałego plastry ananasa


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Kiwi przeciąć na pół, łyżeczką wyjąć owoc
- Ananasa obrać, wyciąć rdzeń
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)


wtorek, 10 lutego 2015

Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą


Sałatka z kaszy jaglanej z marchewką, rzodkiewką, ogórkiem, awokado i miętą



Dzisiaj przepis na zdrową sałatkę z kaszy i surowych warzyw, przyprawioną w marokańskim stylu;)


Składniki:

- 100g  kaszy jaglanej                            - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ogórek gruntowy                              - ½ łyżeczki mięty
- 1 marchewka                                        - ¼ łyżeczki mielonego kuminu
- 5 rzodkiewek                                        - ¼ łyżeczki płatków chili
- 1 łodyga selera naciowego                 - sól 
himalajska
- kawałek awokado                                - sok z cytryny
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- natka pietruszki
- łyżka rodzynek


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na bok
- Warzywa posiekać w plasterki
- Kaszę przełożyć do miseczki i ostudzić, np. na parapecie za oknem;)
- Dodać warzywa, odsączone rodzynki, sok z cytryny i przyprawy
- Całość wymieszać. Gotowe :)

A tak wygląda efekt końcowy, po wymieszaniu. Pysznie, zdrowo i kolorowo :)


Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati +
surówka z białej rzodkwi


Składniki:

- 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras
- 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu
- 34g czerwonej soczewicy                - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów*                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku                                - ½ łyżeczki cukru
- kawałek papryczki chili                   - ½ łyżeczki mielone
- ½ łyżeczki nasion konopi         
- sok z cytryny

SURÓWKA:
- kilka plastrów białej rzodkwi
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- sok z cytryny


* Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;)


Wykonanie:

- Ziemniaka obrać i pokroić
- Zagotować wodę w garnku
- Dodać ryż,  kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut
- Następnie odstawić ryż na 5 minut na bok, wciąż pod przykrywką
- Soczewicę przepłukać, wrzucić do wrzątku i gotować przez 12 minut
- Następnie przełożyć soczewicę do miseczki
- Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy
- Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty
- Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki
- Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi
- Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny
- Obok ryżu wyłożyć surówkę. Gotowe
:)


HCLFV, czyli kod na najzdrowszą dietę;)

HCLF, czyli kod na najzdrowszą dietę;)


Dla wielu osób, odżywiających się ‘standardową’ dietą wegańską proponowane na moim blogu porcje mogą wydawać się duże. Ale takie porcje są odpowiednie dla człowieka, o ile jest na diecie hclfv, czyli high carb low fat vegan diet (wysokowęglowodanowa dieta wegańska).

W tym sposobie żywienia przeważają węglowodany, powinno ich być ok. 80% (wg spożytych kalorii). Węgle te pochodzą z owoców, ryżu, warzyw i kasz. Zalecane jest unikanie glutenu, gdyż działo on niekorzystnie nawet na organizmy osób nie uczulonych na ten składnik. Gluten jest więc po prostu trucizną dla nas. Z diety należy więc wykluczyć pszenicę, płatki czy batoniki zbożowe, kuskus, kaszę jęczmienną, chleb. Tak, nawet ten bezglutenowy bochenek nie jest polecany. Jeśli dziwi was dlaczego, spójrzcie na listę składników;) Osobiście nie jem chleba od jakiś 4 lat, i wcale za nim nie tęsknię.

Białka natomiast powinny stanowić 5- 10% przyjętych kalorii, przy czym winny być pochodzenia w pełni naturalnego: ze zbóż, owoców, warzyw, orzechów itd. Skoncentrowane odżywki białkowe z soi, konopi, ryżu czy grochu nie należą do naturalnych produktów, gdyby ktoś miał wątpliwości;) Spożywając odpowiednią liczbę kalorii pochodzących z naturalnej żywności nie jest możliwe mieć niedobory białka.  Bez roślin strączkowych menu wegańskie zawiera 5-7% białka, a wiec wystarczająco na potrzeby organizmu.

Pozostałe kalorie, czyli ok 10%,  powinny pochodzić z tłuszczu. Dobrze, by źródła tego tłuszczu były jak najbardziej naturalne. Przy czym stu procentowy olej nie jest naturalnym produktem, o czym należy pamiętać. W pełni naturalne są orzechy, nasiona dyni czy konopi, pestki słonecznika, sezam, awokado itd. W tych produktach znajduje się też błonnik oraz spore ilości składników odżywczych, tak więc jest to duża różnica w stosunku do czystego oleju z butelki. 


Po wielu latach interesowania się zdrowym odżywianiem i szukania ‘diety idealnej’ uważam, że HCLFV jest najbardziej naturalnym i odpowiednim sposobem odżywiania dla człowieka. Wysokowęglowodanowa dieta wegańska daje wiele korzyści, m. in:
-  wzrost energii
- dobry nastrój
- witalność
- piękna skóra, włosy i paznokcie
- pozbycie się dodatkowych kilogramów
- obniżenie ryzyka wielu chorób, w tym ataków serca


Są trzy główne nurty w diecie hclf:
- Raw Food: czyli witarianizm, minimum 80%  żywności surowej. Ważne jest, by była to dieta niskotłuszczowa, gdyż wysoka zawartość lipidów niszczy zdrowie i większość korzyści wynikających z tego sposobu odżywiania
- Starch Solution: dieta oparta głównie na ryżu i płatkach owsianych. Owoce i warzywa stanowią dodatek odżywczy do każdego posiłku, ale większość kalorii pochodzi z węglowodanów złożonych
- RawTill4: dieta rozpropagowana przez Banana Girl. Do godziny 4, czyli 16, spożywa się tylko surowe jedzenie, głównie owoce. Po 16 jest czas na wysoko węglowodanową, gotowaną kolację: ryż lub ziemniaki.

Osobiście przeszłam przez każdy z tych sposobów odżywiania, z większym lub mniejszym sukcesem. Każdy z nich jest dobry, należy po prostu wybrać najlepszy dla siebie. Bo nie jesteśmy identyczni; różnimy się organizmami, przyzwyczajeniami żywieniowymi, gustem kulinarnym. A nie chodzi tu o dietę na dwa tygodnie, tylko o sposób odżywiania na znacznie dłuższy okres;) Ważne jest też słuchanie swojego organizmu. Jeśli odżywiamy się naturalnie, bez składników chemicznych stymulujących nasze smaki, organizm będzie nam dawał sygnały, czego potrzebuje. Ja na przykład codziennie mam ochotę na tahini, brokuły i kaszę jaglaną. Mogłabym to jeść bez końca;) I o ile nasze 'zachcianki' dotyczą się zdrowych produktów, to należy słuchać organizmu.


Najlepiej jest jeść 3 spore posiłki podczas dnia, każdy bogaty w węglowodany, z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Jeśli mamy ochotę na przekąski między posiłkami, jest to znak, że spożyliśmy zbyt mało węglowodanów w poprzednim posiłku. Pewnie wielu ludzi ma wątpliwości co do tej tezy. Cóż, przyznam, że początkowo też uważałam to za niezdrowe. Bo przecież mówi się, że należy jeść co 3 godziny, około pięciu posiłków dziennie. Tak też robiłam przez wiele lat, dokładnie licząc spożywane kalorie. Teraz jem trzy razy dziennie spore posiłki, moja dieta jest bardziej kaloryczna niż przez ostatnie 4 lata, a nie przytyłam ani trochę. Mam też znacznie więcej energii, nigdy zakwasów po treningu. Przekonałam się więc, że to najodpowiedniejszy sposób żywienia. Bo przecież w naturze każde zwierzę, jak i człowiek kiedyś, je do syta. I nie ma zegarka, by kontrolować, że upłynęły trzy godziny od ostatniego posiłku, należałoby więc coś przekąsić. W kulturach żyjących w tradycyjny sposób (mam na myśli np. ludy z Amazonii czy wędrowne plemiona z Afryki) ludzie jedzą trzy lub dwa razy dziennie i do głowy im pewnie nie przyszło, że w Europie co dwie lub trzy godziny podchodzimy do lodówki;) Warto dodać, że ci ludzie mają bardziej aktywny styl życia od nas. Skoro im wystarczają trzy posiłki dziennie, to nam tym bardziej;)

Nie zwlekaj ze zmianą diety. Ograniczenie tłuszczu, jedzenie dużych ilości pysznych owoców i mega porcje ryżu to przecież żadne wyzwanie! A korzyści, jakie osiągniesz będąc na diecie hclf vegan na pewno cię zadziwią:)





SuperSmoothie: banan-szpinak-mandarynka-papaja

SuperSmoothie:
banan-szpinak-mandarynka-papaja



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 8 mandarynek                              - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 mała papaja


Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Mandarynki obrać i podzielić na cząstki
- Papaję obrać, przekroić wzdłuż na pół, łyżką wyjąć gniazda nasienne
- Wszystkie składniki umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
:)

niedziela, 8 lutego 2015

Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym


Tofu smażone z warzywami 
w słodkim sosie sojowym



Składniki:


- 100g ryżu jaśminowego                                  - ½ łyżeczki curry
- 50g brokuła                                                       - ¼ łyżeczki imbiru
- 1 mała marchewka                                           - ¼ łyżeczki cynamonu
- kawałek pora (biała część)                             - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 mała pietruszka                                             - 1-2 łyżki sosu sojowego*
- łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru
- kilka grzybów mung
- kawałek czerwonej papryki
- 100g tofu naturalnego
- 1 łyżka rodzynek
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- kawałek awokado

* Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero po spróbowaniu dolać większą ilość sosu sojowego. Należy uważać, gdyż łatwo nim przesolić danie.

Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na 20- 30 minut
- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem
- Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski
- Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;)
- Czosnek i chili drobno posiekać
- Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pora i dolać trochę wody; dusić przez 2 minuty
- Dodać pozostałe warzywa, rodzynki, przyprawy, cukier i sos sojowy
- Warzywa dusić przez 5 minut, dolewając wody w razie potrzeby
- Tofu i awokado pokroić w kostkę, dodać do warzyw i dusić przez kolejne 2 minuty
- Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa i tofu z patelni; można skropić sokiem z cytryny. Gotowe :)

Kuchnia Kari: Dlaczego SuperSmoothie jest super?

Kuchnia Kari: 

Dlaczego SuperSmoothie jest super?


Zanim odpowiem na pytanie zadanie w poście, zadam jeszcze jedno:
Czym różni się zdjęcie smoothie po lewej od tego po prawej?
Pomijając jakość zdjęcia i oświetlenie, jeśli mogę prosić;)

Otóż różni się dodatkiem sproszkowanych Superfoods, a dokładniej guarana i orzeszki cola. Superfoods to mega zdrowe produkty o minimalnym przetworzeniu (zwykle po prostu wysuszeniu), o wysokiej zawartości polifenoli i substancji odżywczych.

Uważam, że w pełni owocowe śniadanie jest najzdrowsze ze wszystkich możliwych. Węglowodany z owoców dają mnóstwo energii oraz od zaspokajają potrzeby organizmu na składniki odżywcze: witaminy, sole mineralne,  enzymy i błonnik.

Mam wielu znajomych, którzy do porannej kawy łykają tabletkę z witaminami i minerałami. Po pierwsze, nie ma większego sensu spożywanie takich tabletek popijając je kawą, ale to chyba oczywiste;) Poza tym witaminy w formie syntetycznej nie są tak dobrze wchłaniane przez organizm jak te pochodzenia naturalnego. Ponadto, witaminy to nie wszystko, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. Owoce zawierają spore ilości błonnika, białka, enzymów i wody. A po kilku godzinach bez nawadniania organizmu woda zawarta w owocach jest ważnym czynnikiem; inne śniadania, jak kanapki, tylko zwiększają niedobory wody w organizmie.

Ok, ale do rzeczy: smoothie to smoothie, czyli super zdrowe owocowe śniadanie. Zielone smoothie to zdrowsza wersja poprzez dodanie zielonych warzyw liściastych. A moje SuperSmoothie jest super zdrowe +, bo zawiera dodatkową dawkę energii na cały dzień: orzeszki coli i guaranę. To jakby smoothie z kilkoma espresso;) Ale warto dodać, że kawa pobudza tylko na jakieś 30 minut, a orzeszki coli na 6 godzin!

Orzeszki cola to naturalne forma wysoko skoncentrowanej energii: zawartość kofeiny sięga w nich do 4%. Orzeszki te posiadają działanie stymulujące i pobudzające, polepszają stan fizyczny i psychiczny człowieka. Potęgują działanie łączone z guaraną lub macą.
Ciekawostka: orzechy coli wraz z wyciągiem z liści koki były podstawowymi składnikami Coca-coli w początkach jej produkcji;)
Guarana: zawiera około 5x więcej kofeiny niż kawa. Dodaje na długo energię, gdyż powoli uwalnia się w żołądku. Ponadto zawiera związki, które stymulują przemianę tłuszczu w energię.

                                     

Orzeszki cola i guaranę można dostać w wielu sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak i również w tych stacjonarnych; na allegro; w sklepach zielarskich. Naprawdę nie są drogie, a działanie zaskakuje mnie samą. Kiedyś piłam po 4 kawy dziennie, teraz jedną co parę dni. Na prawdę smoothie z tymi superfoodsami daje niezłego kopa energii ;)

Osobiście kupuję zmielone orzeszki i guaranę, choć można je dostać też w kapsułkach. Mieszam je pół na pół w pojemniczku i dodaję trochę cynamonu do smaku. Dwie łyżeczki tej mieszanki dodaję codziennie do porannego smoothie.

Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż


Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż




Składniki:


- 100g czerwonego ryżu                            - ½ łyżeczki kuminu mielonego
- 100g czerwonej fasoli                              - ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 120g brokuła                                             - ½ łyżeczki suszonej mięty**
- ½ czerwonej cebuli                                  - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek
- kawałek awokado
- ½ małej cukinii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego*

* Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;)

** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki.


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli
- Awokado posiekać w kostkę, oliwki w plasterki
- Cukinię przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pokroić ją w słupki
- Cebulę posiekać w kostkę, umieścić ją na sitku i przelać sporą ilością wrzątku
- Brokuła podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty)
- W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy
- Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z fasoli
- Danie ozdobić słupkami cukinii. Gotowe :)