sobota, 7 lutego 2015

Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana

 Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana 



Składniki:

- 60g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki curry
- 1 mały batat                                      - ½ łyżeczki kuminu
- 35g zielonej soczewicy                   - ¼ łyżeczki imbiru
- ½ puszki pomidorów                    - 1/6 łyżeczki cynamonu
- ząbek czosnku                                 - 1/6 łyżeczki asafetydy
- kawałek papryczki chili                 - sól
- kawałek awokado


Wykonanie:

- Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny
- Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki)
- Kaszę gotować przez 15 minut z solą
- Soczewicę odsączyć z wody, gotować przez 15 minut
- Następnie soczewicę przełożyć do miseczki, garnek wytrzeć do sucha
- Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu
- Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;)
- Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado
- Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu
- Obok wyłożyć soczewicę; można posypać posiekaną natką. Gotowe :)

Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią

Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią



Danie niesamowicie proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                     - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 młoda cukinia                                 - odrobina kardamonu
- 300g świeżego szpinaku                  - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut
- Szpinak dokładnie umyć i przebrać
- Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze
- Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut
- Oliwki posiekać w plasterki
- Ryż skropić dobrą oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć szpinak i cukinię; ryż posypać oliwkami. Gotowe :)



Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem

 Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, rzodkwią i ogórkiem


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                              - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ogórek gruntowy                               - sok z cytryny
- 2 łodygi selera naciowego                  - płatki chili
- kawałek białej rzodkwi                       - sól himalajska
- kawałek awokado
- łyżka rodzynek
- natka pietruszki
- 1 orzech włoski


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Następnie zostawić ją do wystygnięcia (np. na parapecie zewnętrznym;)
- Ogórka i białą rzodkiew obrać oraz posiekać w krótkie słupki
- Seler naciowy umyć, pokroić w słupki
- Awokado i natkę drobno posiekać
- Do kaszy dodać warzywa, awokado, rodzynki i kawałki orzecha
- Sałatkę skropić sokiem z cytryny, przyprawić płatkami chili i posypać natką pietruszki. Gotowe :)



Sałatka po wymieszaniu :)


Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem


Chiński makaron smażony z tofu, warzywami i sezamem



Składniki:


- 100g makaronu z fasoli mung                 - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego                             - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka suszonych grzybów mung             - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 mała marchewka                                    - ząbek czosnku
- kawałek pora (biała część)                      - kawałek papryczki chili
- 50g brokuła                                                - sos sojowy
- 50g fasolki szparagowej                          - 1 łyżeczka miodu naturalnego
- łyżka rodzynek
- łyżeczka ziaren sezamu



Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na pół godziny
- Marchewkę i pora posiekać w plasterki, brokuła posiekać na małe kawałki, czosnek w kostkę, fasolkę przeciąć na krótkie kawałki, a grzyby mung w wąskie paski
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, imbir i chili
- Po 30 sekundach dodać pora, grzyby mung,  sos sojowy i trochę wody; dusić przez 2 minuty
- Dodać pozostałe warzywa i rodzynki, przyprawić curry i cynamonem
- Smażyć warzywa przez 4 minuty, podlewając wodą w razie potrzeby
- Makaron przełożyć go garnka i zalać wodą na 3 minuty, następnie odcedzić
- Tofu posiekać w kostkę i dodać do warzyw na patelni pod koniec duszenia
- Minutę później dodać makaron i miód, wymieszać, dusić przez kolejną minutę
- Sezam podprażyć na suchej patelni do momentu, aż zacznie wydzielać intensywny zapach i ziarenka staną się ciemniejsze
- Danie przełożyć na talerz, posypać sezamem. Gotowe :)



SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele

SuperSmoothie: 
banan-szpinak-pomarańcza-morele


Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 1 czerwona pomarańcza              - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 zwykła pomarańcza
- 3 suszone morele



Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Pomarańcze obrać z grubej skóry i z białej otoczki, podzielić na cząstki
- Banany, morele, pomarańcze, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe :)




piątek, 6 lutego 2015

Curry z fasolki, marchewki i ziemniaka + kasza jaglana


 Curry z fasolki, marchewki 
i ziemniaka + kasza jaglana


Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                            - 1 łyżeczka curry madras*
- 70g fasolki szparagowej                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ziemniak                                            - ¼ łyżeczki kuminu
- 1 mała marchewka                             - sól himalajska
- 4 pieczarki
- ¼ puszki pomidorów
- 2 łyżki groszku (z mrożonki)
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- ‘śmietanka’ sojowa
- natka pietruszki

* curry madras to ostra mieszanka curry. Można użyć standardowej mieszanki i dodać odrobinę cayenne.


Wykonanie:


- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, a ziemniaka i czosnek w kostkę
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Następnie dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Wrzucić ziemniaka, marchewkę i pieczarki
- Zagotować i dusić przez 10 minut
- Dodać posiekaną na krótsze kawałki fasolkę szparagową i groszek, dusić przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, by zgęstniało (można np. wystawić na parapet za okno;)
- Do kaszy dodać kostki awokado, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne i ozdobić je posiekaną natką. Gotowe :)

SuperSmoothie: banan-szpinak-kiwi-pomarańcza


SuperSmoothie: 
banan-szpinak-kiwi-pomarańcza



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 3 dojrzałe kiwi                               - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 pomarańcza
  (u mnie odmiana czerwona)


Wykonanie:
- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Obrać kiwi; najlepiej przeciąć na pół i wyjąć zawartość łyżeczką;)
- Pomarańczę obrać, rozdzielić na cząstki
- Banany, kiwi, pomarańczę, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
J

czwartek, 5 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-mango

SuperSmoothie: 

banan-szpinak-pomarańcza-mango




Składniki:

- 1 duże dojrzałe mango                      - łyżka suszonych jagód goji
- 3 dojrzałe banany                              - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 1 mrożony banan                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 120g szpinaku                                    - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 pomarańcza



Wykonanie:

- Szpinak mrożony należy wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Banany, szpinak, pomarańczę, mango, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze
- Całość zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe J

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-goji


SuperSmoothie: 
banan-szpinak-jabłko-goji




Składniki:

- 3 dojrzałe banany                       - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                        - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                             - ½ łyżeczki mielonej guarany
- duże jabłko                                  - 1 łyżeczka wiórek kokosowych



Wykonanie:

- Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kawałki
- Banany, jabłko, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do kubka. Gotowe :)


Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł

Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł



Składniki:

- 100g ryżu basmati                            - 1 łyżeczka curry madras
- 40g żółtej soczewicy                        - ¼ łyżeczki imbiru
- 100g brokuła                                     - ¼ łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki mrożonej kukurydzy           - 1/6 łyżeczki asafetydy
- kawałek awokado                             - sól himalajska
- ząbek czosnku                                   - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- kawałek papryczki chili
- opcjonalnie ½ marchewki


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na kilka minut w garnku pod pokrywką
- Soczewicę przepłukać wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut
- Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki
- Soczewicę przełożyć do miski
- W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek, imbir i chili; smażyć przez 30 sekund
- Po chwili dodać soczewicę i trochę wody
- Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła
- Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe :)

środa, 4 lutego 2015

Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana


Fasolka adzuki z warzywami po indyjsku + kasza jaglana




Składniki:


- 100g kaszy jaglanej                              - 1 łyżeczka garam masali
- 100g ugotowanej fasolki adzuki        - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów                           - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła                                            - 1/6 łyżeczki cynamonu
- 50g kalafiora                                          - 1/6 łyżeczki asafetydy
- 3 pieczarki                                              - 1/6 łyżeczki cayenne
- kawałek marchewki                              - sól himalajska
- ząbek czosnku                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- natka pietruszki


Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i  kurkumy
- Marchewkę i pieczarki posiekać w plasterki, kalafior i brokuła podzielić na małe różyczki
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i imbir
- Po 30 sekundach dodać pomidory i trochę wody, zagotować
- Wsypać pozostałe przyprawy, dodać kalafiora, marchewkę i pieczarki
- Dusić przez 5 minut pod przykryciem
- Dodać brokuła, dusić przez kolejne 5 minut
- Do warzyw dodać fasolkę adzuki, dusić całość przez 2 minuty
- Kaszę skropić odrobiną oliwy i przełożyć na talerz
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać i wyłożyć obok kaszy. Gotowe:)





Tutaj inna wersja tego przepisu: brokuł ugotowany na parze, a fasolka duszona tylko z pomidorami i czosnkiem. Plus awokado do kaszy, którego ostatnio mi zabrakło;)

Mleko z orzechów laskowych

Mleko z orzechów laskowych



Mleko roślinne z orzechów najlepiej smakuje do kawy. Jest to produkt dwa w jednym: mleko i syrop orzechowy;) Kawa nabiera pysznego, orzechowego aromatu. Dzięki dużej zawartości tłuszczu w tym mleku (jest dużo tłustsze od sojowego czy ryżowego), kawa staje się bardzo kremowa.

Pamiętajcie jednak, że jest to wysokotłuszczowy produkt, więc należy go spożywać z umiarem. Ja najczęściej przygotowuję espresso i dodaję 2 łyżki mleka orzechowego. Tyle wystarczy, by kawa smakowała cudownie orzechowo :)


Składniki:

- 1 szklanka orzechów laskowych*
- 2 szklanki wody
- odrobina soli

* można też użyć orzechów nerkowca, makadamię lub migdały; najlepiej wypróbować wszystkie i zdecydować, który smak najbardziej nam odpowiada:)


Wykonanie:

- Nagrzać piekarnik do 1600C
- Orzechy wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia
- Orzechy włożyć do piekarnika na 15 minut
- Przesypać je na ręcznik kuchenny i ‘wymiętolić ją’ :D, by z orzechów zeszła skórka
- Jeśli z części orzechów skórka nie zeszła, włożyć je na kolejne 5 minut do piekarnika i powtórzyć działanie z ręcznikiem
- Następnie orzechy zalać zimną wodą i pozostawić na noc
- Rano wodę odlać, przełożyć orzechy do pojemnika do miksowania i dodać dwie szklanki wody
- Dokładnie zmiksować orzechy
- Sitko wyłożyć gazą z apteczki, umieścić sitko nad małym garnkiem
- Mleko przelać przez sitko z gazą, dociskając masę łyżką
- Na koniec gazę zawinąć i ‘wydoić’ ją z reszty mleka ;)
- Mleko orzechowe przechowywać w lodówce do 5 dni. Gotowe:)


Chana masala z cieciorki + kasza jaglana + brokuł

Chana masala z cieciorki
+ kasza jaglana + brokuł



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                                        - 1 łyżeczka garam masali
- 80g ugotowanej ciecierzycy                         - ¼ łyżeczki kuminu
- ¼ op, przecieru z pomidorów                     - ¼ łyżeczki kolendry
- 130g brokuła                                                   - odrobina cayenne                 
- ząbek czosnku                                                 - ¼ łyżeczka asafetydy
- szczypta chili                                                   - odrobina cynamonu
- kawałek awokado                                           - sól himalajska
                                                                              - ¼ łyżeczki kurkumy

Wykonanie:

- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem kurkumy i soli
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili, kolendrę i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy
- Dosypać ciecierzycę, dusić przez 7 minut
- Następnie dal schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze
- Awokado obrać i posiekać
- Kaszę wymieszać z awokado i skropić oliwą, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z ciecierzycy i brokuła. Gotowe :)

LunchBox: Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami


LunchBox: 
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą i migdałami




Składniki:

- 100g makaronu z kukurydzy              - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich
- 100g fasoli borlotti*                              ( lub samo oregano)
- 50g fasolki szparagowej                      - sól himalajska
- ½ marchewki                                        - odrobina cynamonu
- 5g migdałów                                          - ½ łyżeczki grysu chili
- ½ łyżeczki oliwy

* użyłam fasoli z puszki, gdyż ciężko ją dostać surową w sklepie; można zastąpić ją czerwoną fasolą lub cieciorką J


Wykonanie:

- Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Następnie przelać go kilkakrotnie zimną wodą, by pozostał aldente i skropić go oliwą (dzięki temu nie poskleja się)
- Fasolkę szparagową i marchewkę ugotować na parze (ok. 5 minut)
- Makaron wymieszać z ugotowanymi warzywami, fasolką i przyprawami
- Całość przełożyć do szczelnego pojemniczka
- Migdały posiekać na kawałki i posypać nimi sałatkę. Gotowe :)


SuperSmoothie: banan-szpinak-kaki-morele


SuperSmoothie: 

banan-szpinak-kaki-morele



Składniki:

- 3 dojrzałe banany                         - łyżka suszonych jagód goji
- 1 mrożony banan                          - ½ łyżeczki mielonych orzeszków coli
- 120g szpinaku                               - ½ łyżeczki mielonej guarany
- 7 moreli                                          - 1 łyżeczka wiórek kokosowych
- 1 dojrzałe kaki



Wykonanie:

- Szpinak mrożony, najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził; najwygodniej jest używać rozdrobnionego
- Banany, morele, obrane kaki, jagody goji, orzeszki coli i guaranę umieścić w blenderze
- Dolać trochę wody i zmiksować na gęstą, kremową konsystencję
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
J


niedziela, 1 lutego 2015

SuperSmoothie: banan-szpinak-pomarańcza-morele


SuperSmoothie: 
banan-szpinak-pomarańcza-morele




Składniki:

- 3 dojrzałe banany
- 1 mrożony banan
- 120g szpinaku (rozmrożonego)
- 1 pomarańcza
- 5 suszonych moreli
- łyżeczka jagód goji
- łyżeczka mielonych orzeszków coli
- łyżeczka wiórek kokosowych


Wykonanie:

- Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził
- Banany, szpinak, pomarańczę, morele,  jagody goji i orzeszki coli umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję, dodając wody wg uznania
- Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, przelać do kubka. Gotowe
J