poniedziałek, 26 stycznia 2015

Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati

Curry z cieciorki, batata i marchewki + basmati



Moje ulubione danie ever! Mogłabym je jeść dosłownie codziennie. Słodkie, aromatyczne, o mocno orientalnym smaku. I do tego szybkie do wykonania!

Jednak ważne, by używać odmiany hokkiado. Pozostałe dynie mają konsystencję nieodpowiednią do curry (rozpaćkają się podczas gotowania), i tylko ta odmiana nadaje tak pyszny smak temu curry. Zdecydowanie polecam!


 Składniki:

- 100g ryżu basmati                - 1 łyżeczka curry
- 100g dyni hokkaido             - ¼ łyżeczki imbiru
- 80g ciecierzycy                     - ½ łyżeczki kuminu
- ½ małego batata                  - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki                        - ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ puszki pomidorów          - ½ łyżeczki grysu chili
- ząbek czosnku                       - sól
- świeża natka pietruszki               


Wykonanie:

- Ryż gotować 15 minut z dodatkiem soli; następnie pozostawić na  
5 minut pod przykryciem
- Warzywa obrać i posiekać
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy podsmażyć czosnek, kumin i kolendrę przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić 2 minuty
- Dodać ciecierzycę (ugotowaną lub z puszki) oraz kostki dyni, dusić do miękkości dyni (ok. 6 minut)
- Curry lekko schłodzić, np. wystawiając na chwilę na parapet za okno;) Dzięki temu sos nabierze gęstszej konsystencji
- Do warzyw dodać posiekaną natkę, wymieszać
- Ryż przełożyć na talerz, obok umieścić curry z ciecierzycy. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz