czwartek, 30 lipca 2015

Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryź


Cieciorka z kalafiorem po indyjsku+ 
brązowy ryż


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                 - ½ łyżeczki garam masali
- 80g cieciorki                                  - ¼ łyżeczki kurkumy
- 150g kalafiora                                - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów                   - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- 1 ząbek czosnku                             - trochę cynamonu
- kawałek papryczki chili               - sól himalajska
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:


- Ryż przepłukać na sitku pod wodą; wsypać na wrzątek, dodać trochę kurkumy i gotować przez 35 minut pod przykryciem
- Czosnek i chili drobno posiekać; kalafiora podzielić na małe kawałki
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek i chili
- Po 30 sekundach dodać pomidory i wodę
- Dodać kalafiora, garam masalę, kurkumę, asafetydę, cynamon, cukier i sól; dusić pod przykryciem przez 8 minut
- Do kalafiora dodać cieciorkę, dusić przez kolejne 3 minuty
- Gotowy ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa wyłożyć na ryż, posypać posiekaną natką. Gotowe
J

Kasza gryczana z warzywami z patelni


Kasza gryczana z warzywami 

z patelni



Składniki:

- 100g kaszy gryczanej                    - ½ łyżeczki imbiru
- 1 mały ziemniak                             - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ cukinii                                        - ¼ łyżeczki brązowego cukru
- ½ marchewki                                - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- 50g brokuła                                    - sól himalajska
- 50g fasolki szparagowej
- ½ białej pietruszki
- 2 łyżki mrożonej kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 1 łyżeczka oliwy


Wykonanie:


- Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć, z cukinii wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w plasterki, brokuła podzielić na małe różyczki, fasolkę na połówki, czosnek i chili drobno posiekać
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili i imbir
- Po 30 sekundach dodać kawałki zimniaków i wodę, dusić pod przykryciem przez 5 minut
- Dodać pozostałe warzywa, kurkumę, cynamon, cukier, sól i paprykę; dusić przez 8 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodę
- Kaszę przełożyć na talerz
- Warzywa skropić oliwą, wymieszać i wyłożyć na kaszę. Gotowe
J

wtorek, 28 lipca 2015

Jaglanka z bananem, borówkami i rodzynkami

Jaglanka z bananem, borówkami
i rodzynkami

Składniki:

- 100g płatków kaszy jaglanej                             - ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)     - sól himalajska
- garść borówek                                            
- 1 łyżka rodzynek
- 5 migdałów
- 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:

- Kaszę podprażyć w garnku z grubym dnem
- Następnie dodać wodę, sól i cynamon; gotować przez 15 minut
- Pod koniec gotowania dodać rodzynki i pokruszone migdały
- Banana pokroić w plasterki, borówki przepłukać na sitku
- Do owsianki dodać owoce i miód, wymieszać i przełożyć do miseczki. Gotowe J

Kakaowa owsianka z bananem, czereśniami i migdałami

Kakaowa owsianka z bananem, czereśniami i migdałami

Składniki:

- 100g płatków owsianych bio                             - 1 łyżeczka kakao
- 1 dojrzały banan (z ciemnymi plamkami)     - ¼ łyżeczki cynamonu
- miseczka czereśni                                                - sól himalajska
- 1 łyżeczka suszonej żurawiny
- 6 migdałów
- 1 łyżeczka miodu


Wykonanie:


- Płatki wsypać na wrzątek, dodać sól i cynamon, gotować przez 8 minut
- Pod koniec gotowania dodać żurawinę i pokruszone migdały
- Banana pokroić w plasterki; czereśnie na pół, wyjąć pestki
- Do owsianki dodać kakao i miód, wymieszać
- Dodać owoce, ponownie wymieszać i przełożyć do miseczki. Gotowe
J