Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż
Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin
strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory
wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung.
I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie.
I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie.
Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty’, w wielu
supermarketach można dostać gotowe kiełki strączków, tzw ‘kiełki na
patelnię’.
W obu przypadkach przygotowanie posiłku polega tylko
na ugotowaniu ryżu i podsmażeniu przez 3 minuty kiełków z przyprawami. Także
jest to obiad błyskawiczny;) Polecam ryż naturalny (brązowy); jego orzechowy
smak świetnie się komponuje z kiełkami.
Wszystkie kiełki strączków przygotowuje się tak samo,
można więc użyć mixu (jak na zdjęciu), lub tylko jednego rodzaju.
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- mieszanka kiełków na patelnię - grys chili
( fasoli mung, soczewicy, cieciorki) - ½ łyżeczki curry
- kawałek papryki chili - świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek - sól himalajska
- sok z cytryny
- mieszanka kiełków na patelnię - grys chili
( fasoli mung, soczewicy, cieciorki) - ½ łyżeczki curry
- kawałek papryki chili - świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek - sól himalajska
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody
- Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min
- Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili
- Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną.
- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody
- Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min
- Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili
- Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz