niedziela, 18 stycznia 2015

Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż

Duszone kiełki soczewicy + brązowy ryż

Kiełki są najzdrowszą formą spożywania roślin strączkowych. Są łatwostrawne, pełne witamin, minerałów i białka. Do tej pory wyhodowałam kiełki soczewicy zielonej, ciecierzycy i fasoli mung.
I na tym na razie poprzestałam, gdyż kiełki fasoli mung są nie do przebicia- po prostu przepyszne. Orzechowe, chrupiące, lekko słodkie. 

Jeśli ktoś woli iść drogą ‘na skróty’, w wielu supermarketach można dostać gotowe kiełki strączków, tzw ‘kiełki na patelnię’. 
W obu przypadkach przygotowanie posiłku polega tylko na ugotowaniu ryżu i podsmażeniu przez 3 minuty kiełków z przyprawami. Także jest to obiad błyskawiczny;) Polecam ryż naturalny (brązowy); jego orzechowy smak świetnie się komponuje z kiełkami.
Wszystkie kiełki strączków przygotowuje się tak samo, można więc użyć mixu (jak na zdjęciu), lub tylko jednego rodzaju. 



Składniki:
- 100g ryżu naturalnego                                       - ¼ łyżeczki kurkumy
- mieszanka kiełków na patelnię                       - grys chili
( fasoli mung, soczewicy, cieciorki)                  - ½ łyżeczki curry
- kawałek papryki chili                                        - świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek                                                   - sól himalajska
- sok z cytryny                                              



Wykonanie:

- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Na odrobinie oliwy podsmażyć plasterki papryczki chili, po chwili dodać kiełki i trochę wody
- Dodać curry, świeżo mielony czarny pieprz i sól; dusić 3-5 min
- Po ugotowaniu do ryżu dodać trochę oliwy z oliwek i sok z cytryny, wymieszać, przełożyć na talerz, udekorować posypką chili
- Przełożyć kiełki na talerz, skropić je lekko cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz