Curry warzywne + kasza jaglana
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - 1 łyżeczka curry
- 100g cukinii - ¼ łyżeczki kolendry
- 100g kalafiora - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- mały ziemniak - szczypta kurkumy
- ¼ puszki pomidorów - sól himalajska
- 4 pieczarki
- 2 łyżki ciecierzycy (opcjonalnie)
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Kaszę umieścić na sitku i przelać wodą
- W garnku zagotować wodę (2,5 razy więcej wody od objętości kaszy)
- Wsypać kaszę, sól oraz kurkumę; gotować przez 15 minut
- Warzywa umyć i posiekać: marchewkę i pieczarki w plasterki, ziemniaka w kostkę, cukinię w paski (pozbywając się też gniazd nasiennych), czosnek jak najdrobniej
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek i kolendrę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, wsypać pozostałe przyprawy
- Dodać ziemniaka i kalafiora, gotować przez 5 minut
- Dodać marchewkę, cukinię i cieciorkę; gotować przez kolejne 5 minut
- Następnie curry lekko schłodzić (np. wystawiając na parapet za oknem;)
- Do kaszy dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć curry warzywne, posypać je posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz