Krem curry z dyni
z mleczkiem kokosowym
z mleczkiem kokosowym
Składniki:
- ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry
- kawałek pora - ½ łyżeczki imbiru
- 1 cebula - ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szkl. mleka kokosowego - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 marchewka - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- pestki dyni
- ½ kg dyni (waga ze skórką) - 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ziemniak - 2 łyżeczki curry
- kawałek pora - ½ łyżeczki imbiru
- 1 cebula - ½ łyżeczki cynamonu
- ½ szkl. mleka kokosowego - ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 marchewka - 1 łyżeczka soli
- natka pietruszki
- pestki dyni
Wykonanie:
- Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę
- Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty
- Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty
- Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować
- Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut
- Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem
- Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować
- Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni i posiekaną natką.
- Warzywa umyć, obrać i posiekać; z dyni usunąć gniazda nasienne
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę
- Dodać kostki ziemniaka, smażyć przez 3 minuty
- Dodać cebulę i pora, smażyć przez 3 minuty
- Dodać dynię oraz marchewkę, wlać 3 szklanki wody, zagotować
- Do zupy wsypać wszystkie przyprawy, gotować przez 15 minut
- Zupę należy lekko schłodzić, a następnie zmiksować na gładki krem
- Dodać mleczko kokosowe, ponownie zagotować
- Krem przelać do talerza, posypać pestkami dyni i posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz