czwartek, 22 stycznia 2015

Czerwony ryż + surówka z kopru włoskiego i awokado + czerwona fasola


Surówka z kopru włoskiego
i awokado + czerwony ryż + fasola



Czerwony ryż jest pełnoziarnisty, jednak bardziej klejący się niż brązowy. Jest smaczną odmianą na talerzu; ma orzechowy, słodki smak.

Ajurweda przypisuje temu ryżowi smak słodki i liczne działania prozdrowotne. Odmiana ta korzystnie wpływa na serce, barwę skóry, wzrok. Leczy chorobliwe pragnienie, duszność, gorączkę, kaszel, owrzodzenia, zatrucia; pobudza czynności trawienne. A co najważniejsze, jest po prostu pyszny, również na zimno w formie sałatki;)


Składniki:


- 100g ryżu czerwonego               
SURÓWKA Z KOPRU:
- 100g czerwonej fasoli               
- mały koper włoski
- ½ czerwonej cebuli                  
- ½ marchewki
- ½ łyżeczki oregano                 - 30g awokado
- ¼ łyżeczki kolendry                - 3 rzodkiewki
- łyżeczka oliwy                           - 1 łyżka octu balsamicznego
- sól himalajska
                                                
- świeżo mielony pieprz
                

Wykonanie:

- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu
- Cebulę obrać, drobno posiekać, umieścić na sitku i przelać wrzątkiem
- Czerwoną fasolę wymieszać z cebulą; doprawić oregano, kolendrą, solą i pieprzem, skropić oliwą
- Koper umyć, wyciąć twardą część (jest to jakby trójkąt z podstawą na dole warzywa;)
- Koper, marchewkę i rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- Awokado posiekać, dodać do surówki
- Dodać ocet i sól, wymieszać, spróbować i doprawić w razie potrzeby
- Na talerzu wyłożyć odsączony ryż, obok surówkę z kopry i fasolkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz