Tofu smażone z warzywami
i sezamem + brązowy ryż
i sezamem + brązowy ryż
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki - szczypta kurkumy
- kawałek kalafiora - sos sojowy
- kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu
- kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny
- łyżka mrożonego groszku
- kawałek czerwonej papryki- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki - szczypta kurkumy
- kawałek kalafiora - sos sojowy
- kawałek białej rzodkwi - 1 łyżeczka ziaren sezamu
- kilka suszonych grzybów mung - sok z cytryny
- łyżka mrożonego groszku
- kawałek czerwonej papryki- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
Wykonanie:
- Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut
- Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski
- Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania
- Warzywa umyć, obrać, posiekać
- Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund
- Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon
- Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty
- Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty
- Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa
- Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat
- Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny.
- Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut
- Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski
- Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania
- Warzywa umyć, obrać, posiekać
- Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund
- Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon
- Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty
- Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty
- Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa
- Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat
- Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz