środa, 21 stycznia 2015

Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż

Tofu smażone z warzywami
i sezamem + brązowy ryż



Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                     - ½ łyżeczki curry
- 100g tofu naturalnego                     - ¼ łyżeczki imbiru
- 50g brokuła                                        - ¼ łyżeczki cynamonu
- ½ marchewki                                    - szczypta kurkumy
- kawałek kalafiora                              
- sos sojowy
- kawałek białej rzodkwi                    - 
1 łyżeczka ziaren sezamu
- kilka suszonych grzybów mung     - 
sok z cytryny
- łyżka mrożonego groszku        
- kawałek czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili



Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut
- Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski
- Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania
- Warzywa umyć, obrać, posiekać
- Na odrobinie rozgrzanego oleju podsmażyć chili, czosnek i imbir przez 30 sekund
- Na patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon
- Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty
- Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty
- Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa
- Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać orzechowy aromat
- Danie posypać sezamem i skropić sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz