Fasolka adzuki z kalafiorem
i marchewką w curry
+ brązowy ryż
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80 ugotowanej fasolki adzuki - ½ łyżeczki garam masali
- ¼ puszki pomidorów - ½ łyżeczki kuminu
- 100g kalafiora - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - szczypta kardamonu
- nasiona konopi - sól himalajska
Wykonanie:
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon i sól
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem
- Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut
- Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty
- Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli.
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80 ugotowanej fasolki adzuki - ½ łyżeczki garam masali
- ¼ puszki pomidorów - ½ łyżeczki kuminu
- 100g kalafiora - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - szczypta kardamonu
- nasiona konopi - sól himalajska
Wykonanie:
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon i sól
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem
- Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut
- Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty
- Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz