wtorek, 20 stycznia 2015

Fasolka adzuki z kalafiorem i marchewką w curry + brązowy ryż

Fasolka adzuki z kalafiorem 

i marchewką w curry + brązowy ryż





Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                         - ¼ łyżeczki kurkumy
- 80 ugotowanej fasolki adzuki            - ½ łyżeczki garam masali
- ¼ puszki pomidorów                          - ½ łyżeczki kuminu
- 100g kalafiora                                       - ¼ łyżeczki kolendry
- ½ marchewki                                        - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku                                       - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                       - szczypta kardamonu
- nasiona konopi                                     - sól himalajska

Wykonanie:

-
Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę, kardamon  i sól
- Na rozgrzany olej wrzucić posiekane chili i czosnek oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, doprawić solą, garam masalą i cynamonem
- Dodać kawałki kalafiora oraz plasterki marchewki, dusić przez 8 minut
- Do warzyw dołożyć fasolkę, ew. uzupełnić wodę, dusić przez 2 minuty
- Dal lekko schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Ryż przełożyć na talerz i posypać ziarenkami konopi; obok wyłożyć dal z fasoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz