wtorek, 6 stycznia 2015

Warzywne tagine marokańskie + kasza jaglana


Warzywne tagine marokańskie
+ kasza jaglana


Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa, kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki.  Dzięki tej uniwersalnej mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy. Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe.


 Dziś parę słów o cukinii, czy kabaczku, jak jest ona nazywana w niektórych regionach Polski. Tak, zgadza się- cukinia i kabaczek to tylko dwie nazwy tej samej rośliny;)

Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom;)
Jakie ma więc wartości odżywcze? Zawiera żelazo, magnez, wapń i potas (szczególnie ważny dla organizmu po wysiłku fizycznym lub podczas upałów, gdyż powodują one utratę potasu drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin: B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla witaminy A.



 Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele innych warzyw, gdyż cukinia nie kumuluje metali ciężkich.



 Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych kwiatów: męskie i żeńskie. Oba te rodzaje można spożywać, są bardzo smaczne. W Polsce raczej ciężko je kupić (we Włoszech w każdym warzywniaku, podczas sezonu, kwiaty cukiniowe można kupić w plastikowych opakowaniach; często są wykorzystywane jako jadalna ozdoba posiłku). Warto więc pytać o nie rolników, sprzedających swoje produkty na ryneczkach.



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                        - ½ łyżeczki curry

- kawałek marchewki                       - ½ łyżeczki kuminu
- kawałek cukinii                              - ½ łyżeczki kolendry
- kawałek bakłażana                        - ¼ łyżeczki chili

- 70g ciecierzycy                               - ¼ łyżeczki kurkumy

- ¼ puszki pomidorów                   - ¼ łyżeczki cynamonu
- malutki ziemniak                            - sól himalajska
- ząbek czosnku
- natka pietruszki






Wykonanie:

- Bakłażana należy przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w paski, następnie umieścić je na sitku i obficie posolić; ostawić na 20 minut (w ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana)
- Marchewkę i ziemniaka obrać; marchewkę pokroić w plastry, ziemniaka w kostkę, cukinię w półplasterki
- Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę, chili i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, zagotować
- Dodać ziemniaka, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut
- Bakłażana opłukać na sitku z nadmiaru soli i wody, którą puścił
- Cukinię i bakłażana dodać do pozostałych warzyw, dusić kolejne 5 minut
- Kaszę skropić oliwą, wyłożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz