Warzywne tagine marokańskie
+ kasza jaglana
+ kasza jaglana
Warzywne tagine jest tak uniwersalnym daniem, że można do niego zużyć jakiekolwiek
zalegające w lodówce warzywa. Świetnie sprawdza się fasolka szparagowa,
kalafior, papryka czy groszek z zamrażarki. Dzięki tej uniwersalnej
mieszance przypraw, z każdych warzyw wyjdzie smaczny dodatek do ryżu czy kaszy.
Warto dodać ciecierzycę, by zapewnić porcję białka organizmowi. Jest ona
delikatna w smaku i nie zdominuje dania, jak mogą to zrobić inne strączkowe.
Dziś parę słów o cukinii, czy kabaczku, jak jest ona nazywana w
niektórych regionach Polski. Tak, zgadza się- cukinia i kabaczek to tylko dwie
nazwy tej samej rośliny;)
Cukinia jest łagodna w smaku, lekkostrawna. Dzięki dużej zawartości związków
odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom;)
Jakie ma więc wartości odżywcze? Zawiera żelazo, magnez, wapń i potas
(szczególnie ważny dla organizmu po wysiłku fizycznym lub podczas upałów, gdyż
powodują one utratę potasu drogą pocenia się). Cukinia ma też sporo witamin:
B1, B2, C, PP i K. Jest też cennym źródłem karoteny, czyli prowitaminy dla
witaminy A.
Co więcej, cukinia to warzywo, które umożliwia detoks i ochronę przed
szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o
trucizny, jakimi nasiąka wiele innych warzyw, gdyż cukinia nie kumuluje metali
ciężkich.
Cukinia wydaje dwa rodzaje żółtych kwiatów: męskie i żeńskie. Oba te
rodzaje można spożywać, są bardzo smaczne. W Polsce raczej ciężko je kupić (we
Włoszech w każdym warzywniaku, podczas sezonu, kwiaty cukiniowe można kupić w
plastikowych opakowaniach; często są wykorzystywane jako jadalna ozdoba
posiłku). Warto więc pytać o nie rolników, sprzedających swoje produkty na
ryneczkach.
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
-
½ łyżeczki curry
- kawałek
marchewki
- ½ łyżeczki kuminu
- kawałek
cukinii
- ½ łyżeczki kolendry
- kawałek
bakłażana
- ¼ łyżeczki chili
-
70g
ciecierzycy
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ puszki pomidorów
- ¼ łyżeczki cynamonu
- malutki
ziemniak
- sól himalajska
- ząbek czosnku
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Bakłażana należy przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne,
pokroić w paski, następnie umieścić je na sitku i obficie posolić; ostawić na
20 minut (w ten sposób pozbywamy się goryczki z bakłażana)
- Marchewkę i ziemniaka obrać; marchewkę pokroić w plastry, ziemniaka w kostkę,
cukinię w półplasterki
- Kaszę wrzucić do wrzącej wody (1:2,5 kasza: woda) i gotować przez 15minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić posiekany czosnek, kumin, kolendrę,
chili i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody, zagotować
- Dodać ziemniaka, marchewkę i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut
- Bakłażana opłukać na sitku z nadmiaru soli i wody, którą puścił
- Cukinię i bakłażana dodać do pozostałych warzyw, dusić kolejne 5 minut
- Kaszę skropić oliwą, wyłożyć na talerz
- Obok wyłożyć warzywa, posypać posiekaną natką pietruszki. Gotowe J
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz