Kotlety z czerwonej
fasoli + brązowy ryż z groszkiem
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kuminu
(ugotowanej lub z puszki) - ¼ łyżeczki kolendry
- 50g zielonego groszku (mrożonka) - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka orzechów piniowych - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- ząbek czosnku - świeżo mielony pieprz
- ½ cebuli
- łyżeczka mąki
- 100g ryżu naturalnego - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g czerwonej fasoli - ¼ łyżeczki kuminu
(ugotowanej lub z puszki) - ¼ łyżeczki kolendry
- 50g zielonego groszku (mrożonka) - ¼ łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka orzechów piniowych - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- ząbek czosnku - świeżo mielony pieprz
- ½ cebuli
- łyżeczka mąki
Wykonanie:
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól
- 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek
- Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry
- Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać
- Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną wodą- wtedy masa nie będzie się lepiła do dłoni)
- Kotlety posypać z obu stron mąką i smażyć na niewielkiej ilości oliwy ok. 5 minut
- Po usmażeniu kotlety umieścić między dwa papierowe ręczniki i lekko ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru oleju
- Do ryżu dodać orzechy piniowe, wymieszać i przełożyć na talerz; obok położyć kotlety.
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę i sól
- 5 minut przed końcem gotowania ryżu dodać groszek
- Czosnek, chili i cebulę posiekać; podsmażyć je na odrobinie oliwy, z dodatkiem kuminu i kolendry
- Fasolę zmiksować na pastę, dodać podsmażoną cebulę z resztą przypraw, wymieszać
- Z masy uformować kotlety (ręce opłukać pod zimną wodą- wtedy masa nie będzie się lepiła do dłoni)
- Kotlety posypać z obu stron mąką i smażyć na niewielkiej ilości oliwy ok. 5 minut
- Po usmażeniu kotlety umieścić między dwa papierowe ręczniki i lekko ścisnąć, by pozbyć się nadmiaru oleju
- Do ryżu dodać orzechy piniowe, wymieszać i przełożyć na talerz; obok położyć kotlety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz