Dal z czarnej fasolki + kasza jaglana
z batatem
z batatem
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej - ¼ łyżeczki kurkumy
- mały batat (ok. 100g) - ½ łyżeczki garam masali
- 80g ugotowanej czarnej fasoli - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kolendry
- ząbek czosnku - ¼ łyżeczki imbiru
- kawałek papryczki chili - sól himalajska
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- kawałek awokado
- opcjonalnie: śmietanka sojowa
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut
- Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody
- Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty
- Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu
- Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;)
- Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny
- Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli.
- Kaszę jaglaną wsypać na wrzątek, dodać kurkumę i sól, gotować przez 5 minut
- Następnie dodać kostki batata, gotować przez kolejne 10 minut
- W garnku z grubym dnem rozgrzać odrobinę oliwy
- Dodać posiekany czosnek i chili oraz przyprawy: kumin, kolendrę i imbir; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i trochę wody
- Doprawić garam masalą i solą, dodać fasolę, gotować przez 4 minuty
- Jeśli używamy śmietanki sojowej, dodać łyżkę śmietanki pod koniec gotowania dalu
- Dal lekko przestudzić (np. położyć na parapecie za oknem;)
- Dodać posiekaną natkę i skropić sokiem z cytryny
- Do kaszy dodać kostki awokado i wymieszać
- Kaszę przełożyć na talerz, obok wyłożyć dal z fasoli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz