wtorek, 20 stycznia 2015

Makaron ryżowy z tofu i warzywami w sosie orzechowym

Makaron ryżowy z tofu i warzywami
w sosie orzechowym 



Składniki:

- 100g makaronu ryżowego                             - sos sojowy
- 100g tofu naturalnego                                 - ¼ łyżeczki imbiru
- marchewka                                                    - ½ łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki mrożonego groszku                         - ½ łyżeczki curry
- kawałek brokuła
- laska selera naciowego
- kawałek pora (biała część)
- kawałek czerwonej papryki
- ząbek czosnku
- kawałek papryczki chili
- 4 suszone grzyby mung
- łyżeczka masła orzechowego
- kawałek awokado
- sok z cytryny



Wykonanie:

- Grzyby mung zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut
- Makaron umieścić w garnku i zalać wrzątkiem na 5 minut 
- Posiekać drobno czosnek i chili
- Marchewkę obrać
- Posiekać w plasterki seler naciowy, por (tylko biała część) i marchewkę
- Brokuła podzielić na małe różyczki, paprykę pokroić w paski
- Grzyby mung odcedzić, pokroić w cienkie paski
- Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekane chili, czosnek i imbir
- Dodać pora i grzyby mung; dolać trochę wody
- Po 2 minutach dodać marchewkę, seler naciowy, groszek, brokuła i paprykę
- Dodać ok. 2 łyżki sosu sojowego i trochę wody, doprawić curry i kurkumą
- Warzywa dusić przez 4-5 minut
- Dodać kostki tofu, makaron i masło orzechowe; dusić przez 2 minuty
- Danie przełożyć na talerz, skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz