środa, 21 stycznia 2015

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą

Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami i miętą



Składniki:

- 100g ryżu basmati                                  - sól himalajska
- 80g ciecierzycy                                       - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych        - ¼ łyżeczki suszonej mięty
- kawałek ogórka
- 100g brokuła
- kawałek awokado

Wykonanie:
- Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut
- Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki, gotować we wrzątku przez 2 minuty, przelać zimną wodą
- Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w kostkę
- Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem
- Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz