Sałatka ryżowa z cieciorką, brokułem, pomidorami
i miętą
Składniki:
- 100g ryżu basmati - sól himalajska
- 80g ciecierzycy - świeżo mielony pieprz
- kilka pomidorków koktajlowych - ¼ łyżeczki suszonej mięty
- kawałek ogórka
- 100g brokuła
- kawałek awokado
Wykonanie:
- Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odsączyć nadmiar wody, po czym
ponownie przykryć garnek z ryżem i odstawić go na 10 minut
- Następnie ryż przełożyć do miski i schłodzić (np. wystawiając na
parapet za okno;)
- Brokuła podzielić na różyczki, gotować we wrzątku przez 2
minuty, przelać zimną wodą
- Pomidorki pokroić w połówki, ogórka w pół plasterki, a awokado w
kostkę
- Do ryżu dodać odrobinę oliwy i spulchnić go widelcem
- Dodać pozostałe warzywa, doprawić pieprzem, solą i miętą,
wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz