czwartek, 22 stycznia 2015

Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką

Spaghetti z wegańskim pesto i cieciorką

Tym razem danie z innej bajki, a konkretnie: kuchnia włoska. Oczywiście przekombinowane, by było to danie wegańskie;) Sposób gotowania makaron razem z ziemniakami jest tradycyjny dla kuchni neapolitańskiej. Nauczył mnie tego kolega, gdy odwiedzałam go w południowych Włoszech. Przez kilkanaście lat jadł tradycyjną wersję makaronu z pesto. I przechodząc na dietę wegańską był pewien, że będzie się musiał z tym daniem pożegnać. Jednak wegańska wersja, jaką przygotowałam, korzystając z jego rad, zaskoczyła smakiem nawet rodowitego Włocha;) Danie jest pyszne, kremowe... i, jak to bywa w kuchni włoskiej, najlepiej smakuje z kieliszkiem białego wina półwytrawnego :)


Składniki:

- 100g spaghetti z kukurydzy                       PESTO (wegańskie):
- 100g mącznych ziemniaków                 - ½ pęczka bazylii
- 50g zielonej fasolki szparagowej          - 1 ząbek czosnku
- 50g ciecierzycy                                         - 5ml oliwy
- 20ml śmietanki sojowej                         - sól


Wykonanie:


- Ziemniaki pokroić na grube kawałki, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować
- Dołożyć makaron, ponownie zagotować; gotować przez 6 minut
- Dodać fasolkę szparagową pociętą w krótkie kawałki, gotować przez kolejne 4 minuty
- Liście bazylii zmiksować, dodać pozostałe składniki, ponownie zmiksować (oczywiście najlepiej jest tradycyjnie ugnieść bazylię w moździerzu… ale nie oszukujmy się, mało kto ma czas i chęć, skoro jest szybszy sposób;)
- Odcedzić makaron z warzywami, zostawiając część wody
- Do pesto dodać 3 łyżki wody po gotowaniu makaronu oraz śmietankę sojową, wymieszać
- Makaron przełożyć na talerz, polać sosem pesto, wymieszać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz