środa, 21 stycznia 2015

Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką

Spaghetti z cukinią, pieczarkami, papryką i cieciorką


Składniki:

- 100g makaronu z kukurydzy          - ½ łyżeczki słodkiej papryki
   typu spaghetti                                 - sól himalajska
- 70g ciecierzycy                               - szczypta pieprzu cayenne
- kawałek cukinii                               - szczypta cynamonu
- 4 pieczarki                                       - ½ łyżeczki suszonej bazylii
- kawałek papryki                              - ¼ łyżeczki suszonej mięty
- ½ marchewki                                         
- ¼ puszki pomidorów 
- ząbek czosnku
- kawałek awokado
- natka pietruszki


Wykonanie:

- Makaron ugotować na al dente; odsączyć na sicie i przelać zimną wodą
- Warzywa umyć, obrać i posiekać; z cukinii wyciąć gniazda nasienne
- Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek
- Dodać pomidory, przyprawy (oprócz bazylii i mięty) oraz trochę wody, zagotować
- Dodać pieczarki, marchewkę, cukinię i paprykę; dusić przez 5 minut
- Do sosu dodać ciecierzycę oraz zioła: bazylię i miętę, dusić przez kolejne 2 minuty
- Wrzucić makaron oraz awokado, trzymać przez chwilę na ciepłym palniku
- Danie przełożyć na talerz, posypać posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz