Curry z zielonej soczewicy i kalafiora
+ basmati
+ basmati
Składniki:
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry
- 35g zielonej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g kalafiora - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - 2 goździki
- łyżeczka nasion konopi - sól
- ½ ziemniaka - sok z cytryny
- 100g ryżu basmati - 1 łyżeczka curry
- 35g zielonej soczewicy - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g kalafiora - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili - 2 goździki
- łyżeczka nasion konopi - sól
- ½ ziemniaka - sok z cytryny
Wykonanie:
- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut
- Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut
- Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu.
- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut
- Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut
- Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz