czwartek, 22 stycznia 2015

Curry z zielonej soczewicy i kalafiora + basmat

Curry z zielonej soczewicy i kalafiora
+ basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati                         - 1 łyżeczka curry
- 35g zielonej soczewicy                  - ½ łyżeczki kuminu
- ¼ puszki pomidorów                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g kalafiora                                 - ¼ łyżeczki imbiru
- ząbek czosnku                                 - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                 - 2 goździki
- łyżeczka nasion konopi                 - sól
½ ziemniaka - sok z cytryny                                       


Wykonanie:

- Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut
- Ryż wsypać do wrzącej wody, posolić i gotować przez 15 minut
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić czosnek, chili, kumin, imbir i kurkumę; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory, trochę wody i pozostałe przyprawy, zagotować
- Dodać odsączoną soczewicę i kostki ziemniaka, gotować przez 7 minut
- Do soczewicy dodać różyczki kalafiora, gotować przez kolejne 7 minut
- Ryż przełożyć na talerz i posypać nasionami konopi
- Soczewicę skropić sokiem z cytryny, wymieszać i położyć obok ryżu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz