czwartek, 22 stycznia 2015

Duszone warzywa po włosku + brązowy ryż


Duszone warzywa po włosku 

+ brązowy ryż



Składniki:


- 100g ryżu naturalnego                    - kawałek suszonej papryki chili
- 100g cukinii                                       - ½ łyżeczki curry
- 50g fasoli szparagowej                    - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- ½ marchewki                                       (lub tylko oregano)
- 70g brokuła                                       - szczypta kurkumy
- kawałek pora (biała część)             - sól himalajska
- mały ziemniak
- kawałek awokado
- łyżka kukurydzy (polecam mrożoną)
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę
- Warzywa umyć, posiekać
- Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd nasiennych 
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut
- Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut
- Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz