Duszone warzywa po włosku
+ brązowy ryż
Składniki:
- 100g ryżu naturalnego - kawałek suszonej papryki chili
- 100g cukinii - ½ łyżeczki curry
- 50g fasoli szparagowej - ½ łyżeczki ziół dalmatyńskich
- ½ marchewki (lub tylko oregano)
- 70g brokuła - szczypta kurkumy
- kawałek pora (biała część) - sól himalajska
- mały ziemniak
- kawałek awokado
- łyżka kukurydzy (polecam mrożoną)
- sok z cytryny
Wykonanie:
- Ryż ugotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając sól i kurkumę
- Warzywa umyć, posiekać
- Jeśli cukinia jest młoda, wystarczy pokroić ją w plastry; jeśli jest starsza (czyli duża i gruba;) należy pozbyć się gniazd nasiennych
- Na odrobinę rozgrzanej oliwy wrzucić pora i posiekane chili, smażyć przez 30 sekund
- Dodać trochę wody, ziemniaka i pozostałe przyprawy; dusić przez 5 minut
- Wrzucić fasolkę, cukinię, marchewkę, brokuła i kukurydzę; dusić przez kolejne 5 minut
- Do ryżu dodać trochę oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Warzywa skropić sokiem z cytryny i posypać kostkami awokado, wymieszać, wyłożyć obok ryżu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz