niedziela, 8 lutego 2015

LunchBox: Zielona soczewica w curry i batat


LunchBox: 
Zielona soczewica w curry i batat




Tym razem mój pojemniczek lunchowy nie robi szału xD Ale zależało mi na miejscu w torbie, więc użyłam pojemniczków po rukoli i kiełkach, bym mogła je później wyrzucić. Nie wygląda to ładnie, ale jest praktyczne, więc zawsze zostawiam pojemniki po sałatach czy kiełkach z marketu.

Jeśli ktoś również zamierza tak zrobić, to radzę upewnić się, że pojemniczek nie ma dziurek od spodu;) Jeśli 
się tam znajdują, wystarczy przyłożyć mały kwadracik kartoniku i zakleić taśmą klejącą xD W końcu podstawa łatwego życia to kreatywność ;)


Składniki:


- 40g zielonej soczewicy                      - 1 łyżeczka curry
- 1 duży batat                                         - 1/6 łyżeczki cynamonu
- 1 pietruszka                                         - 1/6 łyżeczki cayenne
- 2 orzechy włoskie                              - ¼ łyżeczki asafetydy
                                                                 - sól 
himalajska

Wykonanie:

- Soczewicę zalać wodą i odstawić na 1,5 godziny
- Batata dokładnie umyć, włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 30 minut
- Po tym czasie sprawdzić widelcem, czy batat jest wystarczająco miękki
- Obrać go i schłodzić, np. na parapecie za oknem;)
- Pietruszkę obrać i pokroić w plasterki
- Soczewicę odcedzić, wsypać na wrzątek
- Dodać pietruszkę i przyprawy, zagotować i dusić przez ok. 15 minut
- Sprawdzić, czy soczewica jest wystarczająco miękka
- Soczewicę schłodzić
- Następnie przesypać ją do pojemniczka i posypać pokruszonymi orzechami
- Obok przełożyć batata. Gotowe :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz