piątek, 13 lutego 2015

Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem

Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem




Składniki:

- 100g świeżego szpinaku typu baby                    - sok z cytryny
- kilka liści sałaty masłowej                                   - ½ łyżeczki mięty
- 100g pomidorków koktajlowych                        - sól 
himalajska
- ½ ogórka gruntowego                                         - płatki chili
- 1 mała marchewka
- kilka rzodkiewek
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek awokado
- 100g brokuła
- ½ granata
- łyżeczka pestek dyni


Wykonanie:

- Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym
- Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty)
- Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;)
- Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki
- Pomidorki posiekać na połówki lub w ćwiartki
- Awokado pokroić w kostkę
- Szpinak przełożyć do miski, dodać sałatę porwaną na kawałki
- Dołożyć pozostałe warzywa
- Sałatkę doprawić solą, chili i miętą oraz skropić sokiem z cytryny
- Ziarenka granatu wyjąć łyżeczką na sitko i dociskając je wycisnąć sok
- Ja dodałam całe ziarenka, by było widać granat na zdjęciu; ale nie polecam, pestki są zbyt twarde, znacznie lepiej użyć samego soku
- Sałatkę polać sokiem z granatu, wymieszać całość
- Posypać ją pestkami dyni. Gotowe
:)


A tak wygląda ta pyszna sałatka po wymieszaniu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz