piątek, 13 lutego 2015

Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł

Fasola mung w pomidorach+ ryż naturalny z kuminem+ brokuł 




Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                                - ¼ łyżeczki kurkumy
- 100g brokuła                                                 - 1/6 łyżeczki kardamonu
- 80g ugotowanej fasoli mung                     - 1 łyżeczka garam masali
- garść świeżego szpinaku typu baby          - ¼ łyżeczki imbiru
- kilka łyżek soku pomidorowego               - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- sok z cytryny                                                 - 1 łyżeczka nasion konopi*
                                                                           - sól 
himalajska

* Nasiona konopi najlepiej używać w formie zmielonej. Jeśli mamy tylko całe nasionka, należy włożyć je do siatki foliowej, zamknąć ją szczelnie, przykryć ręcznikiem i walić młotkiem do uzyskania odpowiednio małych kawałków;)


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem kurkumy, kardamonu i soli
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Następnie należy szybko go schłodzić, by pozostał lekko chrupiący
- Fasolę mung umieścić w garnku, dolać trochę wody i zagotować
- Dodać garam masalę, imbir i sok pomidorowy; dusić przez 3 minuty
- Szpinak umyć, a następnie dokładnie odsączyć na papierze
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i nasionami konopi
- Obok wyłożyć fasolkę mung oraz brokuła
- Dodać szpinak, skropić go obficie sokiem z cytryny. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz