niedziela, 8 lutego 2015

Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado

Sałatka z kaszy jaglanej z selerem naciowym, marchewką, brokułem i awokado



Składniki:

- 100g kaszy jaglanej                               - 1/6 łyżeczki kurkumy
- 1 marchewka                                           - patki chili
- 2 łodygi selera naciowego                    - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- 100g brokuła                                           - ½ łyżeczki suszonej miety*
- 1 mały ogórek gruntowy                       - sól himalajska
- 2 łyżki rodzynek
- kawałek awokado
- sok z cytryny

* Zamiast mięty można użyć świeżej natki pietruszki


 Wykonanie:

- Rodzynki zalać wrzątkiem w szklance, odstawić na bok
- Kaszę gotować przez 15 minut z dodatkiem soli i kurkumy
- Następnie schłodzić ją, np. wystawiając na parapet za okno ;)
- Marchewkę i ogórka obrać, pokroić w cienkie plasterki
- Seler naciowy posiekać w pół centymetrowe kawałki
- Brokuła podzielić na małe kawałki, podgotować przez minutę na parze
- Następnie schłodzić brokuła, by pozostał aldente i intensywnie zielony
- Awokado posiekać w kostkę (i natkę, jeśli jej używamy)
- Do kaszy dodać przyprawy, sok z cytryny i odrobinę dobrej oliwy; wymieszać
- Dodać pozostałe warzywa i odsączone rodzynki, ponownie wymieszać. Gotowe :)



Tak wygląda sałatka po wymieszaniu- aż chce się jeść;)
I radzę od razu wziąć większą miskę... zawsze robię ten sam błąd, i potem muszę myć dwie miski zamiast jednej;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz