niedziela, 8 lutego 2015

Curry z dyni, szpinaku i soczewicy + basmati

Curry z dyni, szpinaku
i soczewicy + basmati


Składniki:

- 100g ryżu basmati                                              - 1 łyżeczka curry
- 150g dyni hokkaido                                           - ½ łyżeczki kuminu
- 35g soczewicy czerwonej                                  - ¼ łyżeczki imbiru
- 70g rozmrożonego szpinaku                            - ¼ łyżeczki kolendry
- ¼ puszki pomidorów                                        - ¼ łyżeczki kurkumy
- ząbek czosnku                                                     - szczypta cynamonu
- kawałek papryczki chili                                     - sól himalajska
- sok z cytryny


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut  dodatkiem soli
- Soczewicę przepłukać wodą, gotować przez 10min
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy 
przez 30 sekund smażyć czosnek, chili, kumin i kolendrę 
- Dodać pomidory, pozostałe przyprawy i trochę wody
- Wrzucić kostki dyni, soczewicę i szpinak; zagotować
- Curry dusić przez ok. 10 minut, do miękkości dynii
- Ryż skropić odrobiną dobrej oliwy, wymieszać i przełożyć na talerz
- Dal skropić cytryną, wymieszać i wyłożyć obok ryżu. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz