niedziela, 8 lutego 2015

Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż


Sałatka z czerwonej fasoli, oliwek i brokuła + czerwony ryż




Składniki:


- 100g czerwonego ryżu                            - ½ łyżeczki kuminu mielonego
- 100g czerwonej fasoli                              - ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 120g brokuła                                             - ½ łyżeczki suszonej mięty**
- ½ czerwonej cebuli                                  - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek
- kawałek awokado
- ½ małej cukinii
- 1 łyżeczka octu balsamicznego*

* Zamiast octu balsamicznego można użyć sok z cytryny, jednak ocet bardziej zbija ‘fasolowy’ posmak, za którym osobiście nie przepadam ;)

** Zamiast suszonej mięty (oczywiście chodzi o przyprawę, a nie jakąś herbatkę;) można użyć świeżej natki pietruszki.


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli
- Awokado posiekać w kostkę, oliwki w plasterki
- Cukinię przekroić wzdłuż, wyciąć gniazda nasienne, pokroić ją w słupki
- Cebulę posiekać w kostkę, umieścić ją na sitku i przelać sporą ilością wrzątku
- Brokuła podzielić na małe kawałki, ugotować na parze (ok 3 minuty)
- W miseczce umieścić fasolę i pozostałe warzywa, ocet i przyprawy
- Sałatkę skropić odrobiną dobrej oliwy i wymieszać dokładnie składniki
- Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć sałatkę z fasoli
- Danie ozdobić słupkami cukinii. Gotowe :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz