piątek, 13 lutego 2015

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami

Sałatka ryżowa z adzuki, brokułem i rodzynkami 




Składniki:

- 100g czerwonego ryżu                         - 1 łyżeczka garam masali
- 90g ugotowanej fasoli adzuki            - ½ łyżeczki płatków chili
- 120g brokuła                                         - ½ łyżeczki mięty
- 1 marchewka                                         - sól 
himalajska
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka rodzynek
- sok z cytryny


Wykonanie:


- Ryż gotować przez 35 minut z dodatkiem soli
- Następnie przełożyć go do miski i ostudzić
- Brokuł ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty)
- Fasolkę adzuki przełożyć do garnka, dodać garam masalę i zagotować
- Marchewkę obrać i posiekać na cienkie plasterki
- Do ryżu dodać adzuki, brokuła, marchewkę, pestki dyni, rodzynki, sok z cytryny, chili i miętę; wymieszać
- Sałatkę ozdobić pestkami dyni. Gotowe
:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz