wtorek, 10 lutego 2015

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi

Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati +
surówka z białej rzodkwi


Składniki:

- 100g ryżu basmati                           - ½ łyżeczki curry madras
- 1 mały ziemniak                               - ¼ łyżeczki kuminu
- 34g czerwonej soczewicy                - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów*                    - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 ząbek czosnku                                - ½ łyżeczki cukru
- kawałek papryczki chili                   - ½ łyżeczki mielone
- ½ łyżeczki nasion konopi         
- sok z cytryny

SURÓWKA:
- kilka plastrów białej rzodkwi
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- natka pietruszki
- sok z cytryny


* Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;)


Wykonanie:

- Ziemniaka obrać i pokroić
- Zagotować wodę w garnku
- Dodać ryż,  kostki ziemniaka i sól; gotować przez 15 minut
- Następnie odstawić ryż na 5 minut na bok, wciąż pod przykrywką
- Soczewicę przepłukać, wrzucić do wrzątku i gotować przez 12 minut
- Następnie przełożyć soczewicę do miseczki
- Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin
- Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy
- Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty
- Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki
- Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać
- Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz
- Posypać go mielonym kuminem i mielonymi nasionami konopi
- Dal z soczewicy wyłożyć obok ryżu i skropić sokiem z cytryny
- Obok ryżu wyłożyć surówkę. Gotowe
:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz