niedziela, 8 lutego 2015

Ziemniaki ze szpinakiem i fasolką adzuki


Ziemniaki ze szpinakiem 
i fasolką adzuki




Składniki:

- ½ kg małych ziemniaków                - 1 łyżeczka garam masali
- 100g fasolki adzuki*                          - ½ łyżeczki kuminu
- 150g szpinaku**                                 - ¼ łyżeczki cayenne
- ząbek czosnku                                    - ¼ łyżeczki imbiru
- 2 łyżki śmietanki sojowej                 - ¼ łyżeczki asafetydy
- ¼ puszki pomidorów                       - sól 
himalajska
- 1 łyżka pestek dyni

 * Fasolka adzuki powinna być namoczona przez noc, a następnie ugotowana do miękkości; jeśli nie macie akurat jej w lodówce, równie dobrze nada się jakakolwiek inna fasola czy ciecierzyca

** Jeśli używacie szpinaku mrożonego, kupcie ten w liściach; rozdrobniony stworzy tylko zieloną paćkę na talerzu


Wykonanie:


- Ziemniaki umyć, włożyć do wrzątku i gotować przez ok. 30 minut
- Widelcem sprawdzić, czy ziemniaki są miękkie
- Jeśli nie masz tyle czasu na przygotowanie posiłku, albo po prostu jesteś głodny, jest szybsza opcja: ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w garnku na parze przez ok. 15 minut;)
- Ugotowane w całości ziemniaki obrać i podzielić na mniejsze części
- Na odrobinie rozgrzanej oliwy usmażyć czosnek, kumin i imbir
- Po 30 sekundach dodać pomidory, wodę, szpinak i pozostałe przyprawy
- Dusić do miękkości szpinaku (świeży: ok 4 min, mrożony: ok 12 min)
- Spróbować szpinak; jeśli jest gorzki, dodać pół łyżeczki cukru
- Następnie dodać ziemniaki, fasolkę adzuki i śmietankę sojową
- Wymieszać i dusić przez kolejne 2 minuty
- Warzywa przełożyć na talerz, posypać pestkami dyni. Gotowe
J

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz