sobota, 7 lutego 2015

Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana

 Curry z zielonej soczewicy + batat + kasza jaglana 



Składniki:

- 60g kaszy jaglanej                           - ½ łyżeczki curry
- 1 mały batat                                      - ½ łyżeczki kuminu
- 35g zielonej soczewicy                   - ¼ łyżeczki imbiru
- ½ puszki pomidorów                    - 1/6 łyżeczki cynamonu
- ząbek czosnku                                 - 1/6 łyżeczki asafetydy
- kawałek papryczki chili                 - sól
- kawałek awokado


Wykonanie:

- Soczewicę zalać wodą i zostawić na 2 godziny
- Batata umyć, włożyć do garnka z wrzątkiem i gotować przez ok. 20 minut (najlepiej sprawdzić widelcem, czy jest już wystarczająco miękki)
- Kaszę gotować przez 15 minut z solą
- Soczewicę odsączyć z wody, gotować przez 15 minut
- Następnie soczewicę przełożyć do miseczki, garnek wytrzeć do sucha
- Rozgrzać w garnku odrobinę oliwy, wrzucić posiekany czosnek, chili i kumin; smażyć przez 30 sekund
- Dodać pomidory i soczewicę; dolać wodę, jeśli jest za mało płynu
- Wsypać curry, imbir, cynamon, asafetydę i sól; dusić przez 7 minut
- Następnie curry lekko schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno ;)
- Kaszę wyłożyć na talerz, posypać kostkami awokado
- Batata obrać ze skórki i położyć obok ryżu
- Obok wyłożyć soczewicę; można posypać posiekaną natką. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz