czwartek, 5 lutego 2015

Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł

Dal z żółtej soczewicy i kukurydzy + basmati + brokuł



Składniki:

- 100g ryżu basmati                            - 1 łyżeczka curry madras
- 40g żółtej soczewicy                        - ¼ łyżeczki imbiru
- 100g brokuła                                     - ¼ łyżeczki kurkumy
- 3 łyżki mrożonej kukurydzy           - 1/6 łyżeczki asafetydy
- kawałek awokado                             - sól himalajska
- ząbek czosnku                                   - ½ łyżeczki mielonego kuminu
- kawałek papryczki chili
- opcjonalnie ½ marchewki


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 15 minut z dodatkiem soli, następnie zostawić na kilka minut w garnku pod pokrywką
- Soczewicę przepłukać wodą, wsypać na wrzątek i gotować przez 10 minut
- Marchewkę, chili i czosnek posiekać w plasterki
- Soczewicę przełożyć do miski
- W garnku po soczewicy rozgrzać odrobinę oliwy
- Wrzucić czosnek, imbir i chili; smażyć przez 30 sekund
- Po chwili dodać soczewicę i trochę wody
- Dodać pozostałe przyprawy, marchewkę i kukurydzę; dusić przez 6 minut
- Brokuła ugotować na parze (ok 3 minuty)
- Kostki awokado dodać do ryżu, wymieszać, przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć dal z soczewicy i brokuła
- Posypać ryż mielonym kuminem. Gotowe :)

2 komentarze:

  1. Świetny blog, już od dłuższego czasu go śledzę. Dzięki, ukazujesz smaczniejszą stronę weganizmu. :)

    OdpowiedzUsuń