sobota, 7 lutego 2015

Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią

Brązowy ryż ze szpinakiem, oliwkami i cukinią



Danie niesamowicie proste, a naprawdę smaczne. Trzeba jedynie zadbać o jakość warzyw- nie używać tych z marketu, a z ryneczku. Wtedy warzywa mają tak pyszny smak, że nie trzeba ich przyprawiać. Wystarczy ugotować ryż, poddusić warzywa i kolacja gotowa J


Składniki:

- 100g ryżu naturalnego                     - ¼ łyżeczki kurkumy
- 1 młoda cukinia                                 - odrobina kardamonu
- 300g świeżego szpinaku                  - sól himalajska
- kilka czarnych oliwek


Wykonanie:

- Ryż gotować przez 30 minut z dodatkiem soli, kurkumy i kardamonu
- Następnie ryż zdjąć z palnika i zostawić pod pokrywką na 5 minut
- Szpinak dokładnie umyć i przebrać
- Cukinię pokroić w plastry i umieścić w naczyniu do gotowania na parze
- Po 5 minutach dodać szpinak, gotować na parze przez kolejne 5 minut
- Oliwki posiekać w plasterki
- Ryż skropić dobrą oliwą i przełożyć na talerz
- Obok wyłożyć szpinak i cukinię; ryż posypać oliwkami. Gotowe :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz